• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Misstänkte ex AIK-spelaren i rättegång för matchfixningshärvan. Foto: Bildbyrån

Tidigare AIK-spelare fälls för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom hovrättsdomen mot den tidigare AIK-spelare som stod misstänkt för mutbrott. Efter en friande dom i tingrätten fälls han och ytterligare en man nu i hovrätten och blir dömda till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta. – Vi är nöjda med utfallet, säger kammaråklagare Johan Lindmark till SVT Sport.

I maj 2017 så kom beskedet att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK skjutits upp. Anledningen var att AIKs målvakt, Kenny Stamatopolous, hade blivit utsatt för mutförsök. En före detta AIK-spelare blev misstänkt i samband med den inställda matchen och fallet gick upp i tingsrätten.

Efter vittnesmål från Stamatopolous och AIKs tränare Rikard Norling så friades till slut den misstänkte spelaren från alla misstankar men åklagaren överklagade.

Matchfixning

Döms till villkorlig dom och dagsböter

I dag kom domen i hovrätten. Den före detta AIK-spelaren och ytterligare man döms nu till villkorlig dom och dagsböter för mutbrott.

Hovrätten skriver följande om domen:

Hovrätten har i dag meddelat dom i ett mål om mutbrott. Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom och dömer två män för givande av muta till villkorlig dom och dagsböter.

Åklagaren åtalade männen för grovt givande av muta genom att ha erbjudit en otillbörlig förmån uppgående till ett betydande belopp till en spelare i fotbollsklubben AIK i syfte att förmå spelaren att underprestera sin idrottsliga prestation och därigenom påverka utgången av en fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och AIK den 18 maj 2017. Tingsrätten frikände männen eftersom det inte ansågs klarlagt att samtalet mellan dem och spelaren fick ett sådant konkret innehåll att det som framfördes innefattat ett straffbart erbjudande av muta.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer båda männen för givande av muta. Hovrätten bestämmer påföljden för båda männen till villkorlig dom och dagsböter.

”Synd att de inte tycker att det är grovt”

Ansvarig åklagare, kammaråklagare Johan Lindmark, kommenterar domen till SVT Sport.

– Vi är nöjda med utfallet, alltså att hovrätten ändrade tingsrättens dom, att de kom fram till att det var straffbart, säger Lindmark.

Åklagare Lindmark hade yrkat på grovt givande av muta men rätten fann istället de två männen skyldiga till det mildare, givande av muta.

– Jag har ännu inte hunnit analysera hovrättens dom i detalj och kan därför bara konstatera att det är synd att de inte tycker att det är grovt utan att det endast är tillräckligt för villkorlig dom och böter. Det är ändå frågan om försök till att manipulera utgången av en allsvensk match. Det är är många tittar och spelar pengar på de matcherna och därför påverkas av det. Jag tycker att det är att beteckna som en allvarlig förseelse, säger Lindmark till SVT Sport.

Lindmark menar även att det är för tidigt att tala om en potentiell överklagan.

– Teoretisk sett skulle man kunna överklaga till domen till högsta domstolen men det är för tidigt att uttala sig om nu. Vi får titta närmare på domen och sedan bestämma oss om vi kommer begära att Riksåklagaren gör det, avslutar Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet