Efter en framgångsrik VM-sommar så rustar svensk damfotboll på klubblagsnivå.
– Utvecklingen är bra, inte minst VM visade att Sverige tillhör toppskiktet. Nu gäller det att matcha det som händer på andra håll i världen, för det händer väldigt mycket. Ska Sverige hålla ställningarna så måste vi få bättre ekonomi.
En het fråga i sommar har varit de ersättningsnivåer som landslagsspelare får, där skillnaderna varit stora mellan dam- och herrlandslag.
– Jag vet inte hur man resonerat, och vad det finns för beslut tagna i de här frågorna, men jag tycker att jämställdheten mellan dam och herr måste finnas. Det är en självklarhet.
– Då handlar det inte nödvändigtvis om att man ska ha samma löner, utan där är det marknaden som bestämmer vad värdet är och där är herrfotbollen mycket mer hajpad än damerna. Jag vet inte ens om man ska sträva till de stora summorna som finns i herrfotbollsvärlden, men vi måste förbättra damernas villkor, säger Hoszek.
”Det ska inte vara någon skillnad mellan dam och herr”
– Konkret är det att damernas ska få samma möjligheter att träna, samma möjligheter till utbildade tränare redan på ungdomsnivå. Det handlar om resor och boende, om ersättning för förlorad arbetstid, helt enkelt grundläggande saker för att utöva elitidrott. Det ska vara lika för damer och herrar, det ska inte vara någon skillnad där, säger Tomas Hoszek till SVT Sport.
För att höja intresse, och värdet på damallsvenskan säger den nye generalsekreteraren så här:
– Vi måste hitta samarbeten och partners som gör att det händer. Det gäller dels föreningarna i damallsvenskan och elitettan, men det gäller även breddfotboll, till landslag, och vi måste jobba tillsammans med fotbollförbund, klubbar och även herrsidan och svensk elitfotboll där, säger Hoszek, som ser möjligheterna att öka publiksiffrorna som en viktig punkt.
Volleybollspelare – som herrarnas motsvarighet
Precis som herrfotbollens motsvarighet i Mats Enqvist (generalsekreterare hos Svensk elitfotboll) har Hoszek varit aktiv som spelare i volleyboll.
– Jag känner Enqvist sen volleybollen, det finns absolut en bra möjlighet till dialog, säger Hoszek, utan att svensk fotboll ska frukta att för stort fokus läggs på inkast och utkast.
59-årige Hoszek börjar den 19 augusti och kontoret blir i de korridorer som det svenska fotbollförbundet och Sef (Svensk elitfotboll) i Solna. Tidigare har Hoszek varit generalsekreterare för Lidingöloppet.