Allsvenska klubbarna hoppas fortfarande att det ska gå att spela fotboll i juni – med eller utan publik. Arkivbild. Foto: TT

Tuffa riktlinjer ska säkra allsvensk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Elitfotbollen siktar på tävlingsmatcher om en månad.

Samtidigt ser statsministern resande inom landet som ”osannolikt” i sommar och statsepidemiologen varnar för ett virus ”vi kommer att få leva med en lång tid framöver”.

Hur går det ena ihop med det andra?

– Vi tycker att vi att vi har goda argument för att det ska vara realistiskt, säger Svante Samuelsson, sportchef för Svensk Elitfotboll (Sef).

Svante Samuelsson letar medicinska, juridiska och praktiska lösningar som gör att elitfotbollen (allsvenskans och superettans 32 klubbar) stegvis kan komma igång med tävlingsverksamheten.

Ett omöjligt uppdrag med tanke på Stefan Löfvens och Anders Tegnells skarpa uttalanden de senaste dagarna? Det tror och hoppas Samuelsson inte:

– Det är en viktig utgångspunkt att vi aldrig kommer att göra något som står i strid med myndigheternas rekommendationer. Samtidigt är det ingen som vet hur det ser ut där framme och vi måste planera för någon form av möjlighet och sedan får vi se om det är genomförbart, säger han.

Kvartsfinalerna i svenska cupen planeras till den 1 juni och två veckor senare är målet att ha allsvensk premiär.

Ta fram protokoll

Men hur ska det gå att genomföra tävlingsmatcher om fyra veckor medan coronapandemin sveper över landet, sjukvården bokstavligen går på knäna och medborgarna uppmanas till social distansering?

– Vi håller på att ta fram två protokoll, med influenser från andra europeiska länder. Ett protokoll för hur vi på ett ansvarsfullt sätt kan hantera vår träningsmiljö. Det är allt från hygien, vilka som kommer och tränar eller inte, hur vi hanterar duschning, material och hur vi håller avstånd.

– Det andra protokollet berör hur vi i olika faser kan börja spela matcher igen på ett ansvarsfullt sätt, säger Samuelsson.

TT: Hur?

– Klubbarna i allsvenskan och superettan är professionella med goda organisationer kopplade till sjukvård och logistik. Baserat på det, tittar vi på att skapa ett protokoll där vi anser att vi kan genomföra matcher, i första skedet utan publik.

Protokollet innehåller riktlinjer för hur lagen transporterar sig till matcher, när arenorna stängs ned, vilka spelare som anses uttagningsbara, hur lagen ankommer till arenorna, vilka som får släppas in, hur uppvärmningen ska gå till, med mera.

Dialog med myndigheter

I nästa vecka räknar Samuelsson med att de 32 klubbarna kan vara helt överens och slå fast innehållet i protokollen.

– I nästa skede vill vi inleda en dialog med myndigheterna och visa vilka möjligheter som finns i den professionella elitfotbollen att hantera det här på ett klokt och ansvarsfullt sätt.

– Steg ett är att börja spela träningsmatcher utan publik för att sedan stegvis kunna spela tävlingsmatcher utan publik till med publik.

TT: Bedömer du att det är en realistisk målsättning att spela cupkvartsfinaler den 1 juni och ha allsvensk premiär 14 dagar senare?

– När vi sitter och tittar på våra protokoll och baserat på kännedom om vår verksamhet, tycker vi att vi har goda argument för att det ska vara realistiskt. Men som sagt, det är myndigheterna som styr och det bygger enbart på att vi får ett godkännande.

Stort signalvärde

TT: Om ni inte får det?

– Då skjuts datumen fram.

Svante Samuelsson ser ett stort signalvärde i att få igång elitfotbollen i begränsad form.

– Vi tror att det hjälper till att skapa en framtidstro på ett ganska enkelt sätt, men som inte ska underskattas. Folket kan skymta ljuset i tunneln på andra sidan av corona genom att få följa sitt favoritlag, om än på tv i ett inledande skede.

– Jag tror att det har ett stort värde för hela samhället och förmodligen är det ännu viktigare i juni.

KLIPP: Zlatan öppnar för spel i allsvenskan: ”Allt är öppet” (24 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.