Sara Wiegman riktar kritik  mot Uefa för att man inte är konsekvent med användandet av VAR.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nederländernas 1-0-mål blev omdiskuterat när England inkasserade en sällsynt förlust. Foto: Peter Dejong

Tung engelsk förlust: ”Hela stadion trodde att det var offside”

Uppdaterad
Publicerad

England vann EM förra året, gick till VM-final förra månaden men har hamnat i ett besvärligt läge att nå OS efter att ha förlorat mot Nederländerna med 2-1 i stormötet i Nations League i Utrecht.

Eftersnacket handlade till stor del om att Nederländerna gjorde 1-0 efter offside. Daniëlle van de Donk vände upp från misstänkt offside och passade bakåt till Lieke Martens som gjorde målet i den första halvleken.

– Jag tror att hela stadion trodde att det var offside så jag är så besviken över det målet, säger Englands nederländska förbundskapten Sarina Wiegman som var tillbaka i hemlandet i den rollen för första gången efter att hon tog över England 2021. Innan dess hade hon under fyra år lett Nederländerna, där hon gjorde 99 landskamper som spelare för 20-30 år sedan.

”Antingen har vi VAR eller så har inte VAR”

Det satte fokus på att Nations League för damer inte har VAR-systemet. Herrarna använder systemet.

– Om det hade varit VAR hade målet självklart underkänts och vi behöver kontinuitet. Antingen har vi VAR eller så har vi inte VAR, säger Wiegman, som inkasserade blott tredje förlusten på 41 matcher som engelsk förbundskapten.

Även i Sveriges match borta mot Italien spekuleras det i att Lina Hurtig skulle blivit utvisad när hon kom hårt med dobbarna före i en duell – om det varit VAR.

Under VM i Nya Zeeland och Australien, där Fifa har ansvaret, användes VAR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.