Besvikna svenska spelare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se målen när Sverige tappade poäng mot Italien Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Tungt poängtapp för Sverige mot Italien – OS långt borta

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges OS-dröm är på väg att krossas.

Linda Sembrant klev fram och räddade en poäng mot Italien i den 96:e minuten (1–1).

– Frustration. Vi behöver vara bättre över 90 minuter, säger mittbacken till SVT Sport.

Likt mötet med Schweiz i fredags bjöd inte den första halvleken på någon sprudlande fotboll. Ett hackande kombinationsspel varvades med uddlösa försök till avslut när halvchanserna väl dök upp.

Samtidigt stack Italien upp och hotade det svenska försvaret och Zecira Musovic ett par gånger.

Kalldusch tidigt i andra

Tio minuter in i den andra halvleken började Sverige spela upp sig och skapade en del lägen. Men i stället för en efterlängtad utdelning kom kallduschen. En lång svepande passning nådde Valentina Giacinti som tog ner bollen och rullade in den bredvid Zecira Musovic.

– Det är inte ett helt omöjligt avslut att ta, kommenterade SVT Sports expert Hanna Marklund.

Kvittering i slutminuterna

Då valde Peter Gerhardsson att agera. Efter dryga timmen kom Anna Anvegård och Matilda Vinberg in i stället för Kosovare Asllani och Stina Blackstenius.

Senare kom även Sofia Jakobsson och debutanten Rosa Kafaji in. Det var dock Linda Sembrant som klev fram och nickade in kvitteringen i slutminuterna för Sverige.

”Frustration“

Trots den sena utjämningen så är det ett tungt svenskt poängtapp i Nations League-gruppen i jakten på en OS-plats.

– Frustration. Jag tycker inte vi kommer upp i den prestation som vi vill. I slutet forcerar vi och där är vi rätt bra när vi är tvungna att gå för det men vi behöver vara bättre över 90 minuter, säger Sembrant till SVT Sport efter matchen.

Spanien besegrade senare under tisdagskvällen Schweiz med 7–1 och är nu sex poäng före Sverige i gruppen med två matcher kvar att spela.

UEFA Women's Nations League

Sverige

1 - 1

Italien

Eleda Stadion, Malmö
Publik: 11376
Domare: Stéphanie Frappart

Så går Sverige till OS

Damernas OS-turnering i Paris nästa år består av tolv landslag, varav tre från Europa. En av de europeiska platserna tillfaller värdnationen Frankrike.

De övriga två platserna tas fram via pågående Nations League och det är tolv landslag som tillhör A-grupperna som slåss om platserna.

Ettan i de fyra fyrlagsgrupperna går vidare till semifinal. De två lag som går till final är klara för OS-spel – om Frankrike når final räcker det med en tredjeplats.

Med endast två matcher kvar av Nations League har Sverige fem poäng upp till gruppettan Spanien. Problemet för svensk del är att det endast är sex poäng kvar att spela om.

Efter Schweiz den 1 december på bortaplan ställs Sverige mot Spanien i Malaga den 5 december.

För att Sverige ska kliva om spanjorskorna under de avslutande matcherna och få fortsätta kvala räcker det inte med att gå rent, Sverige måste även få hjälp av Italien – som möter Spanien – i nästkommande omgång.

Om målskillnaden och antalet gjorda mål framåt i inbördes möten är identisk för två lag avgör målskillnaden i alla gruppspelsmatcher.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.