Olof Lundh och Fredrik Reinfeldt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

TV-profilen Olof Lundh kritisk mot Fredrik Reinfeldts miljonarvode och assistent på Fotbollförbundet

Uppdaterad
Publicerad

SvFF måste spara in 30 miljoner 2024.

I Sommar i P1 uppger journalisten Olof Lundh att förbundets ordförande, Fredrik Reinfeldt, har plockat in sin egen assistent som förbundet betalar halva summan för.

– Förbundet har tagit på sig en extra kostnad för Reinfeldts skull. Något som slår mot fotbollen i tider av sparpaket, säger Lundh.

– För att upprätthålla stabilitet i förutsättningarna för breddfotbollen och fortsatt talangutveckling behöver vi trimma ekonomin i SvFF, sa Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet, i ett uttalande om att förbundet behöver spara in pengar.

Kostar mer än Karl-Erik Nilsson

Nu uppger Olof Lundh i Sommar i P1 att Reinfeldt kostar mer än tidigare ordföranden.

– Trots att SvFF hade en person anställd för att assistera ordföranden och generalsekreteraren tar förbundet hälften av kostnaderna för Reinfeldts personliga assistent som jobbat med honom i många år och som behövs för att ha koll på alla hans uppdrag. Den tidigare assistenten hjälper nu enbart generalsekreteraren och har fått andra uppdrag, säger Lundh och fortsätter:

– Förbundet har tagit på sig en extra kostnad för Reinfeldts skull. Något som slår mot fotbollen i tider av sparpaket där förbundet bara under 2024 ska spara 30 miljoner kronor. Reinfeldts eget AB går däremot starkt och omsatte 9 miljoner kronor med vinst på 4,5 miljoner kronor 2023.

Lundh berättar även hur Reinfeldt tog ut hela sitt arvode för att vara ordförande på heltid, trots att han sitter i sju andra styrelser. Sedan jämför han det med den tidigare ordföranden, Karl-Erik Nilsson, som halverade sitt arvode efter att han blivit invald i Uefas exekutivkommitté.

Förbundet bekräftar assistentlösningen

Olof Lundh uppger i sitt sommarprat att Reinfeldt inte går att nå för en kommentar angående detta samtidigt som fotbollsförbundet har gett honom detta svar:

”Reinfeldt har fortsatt att arbeta med sin assistent sedan han tillträde som ordförande. Till viss del genom hans bolag och till viss del i egenskap av hans roll inom SvFF. Personen i fråga stöttar även fler inom SvFF med olika administrativa delar som ligger inom ramen för den strategi vi har för att arbeta effektivt och kostnadsmedvetet framåt.”

När SVT Sport söker SvFF för en kommentar från Reinfeldt så hänvisar man till svaret som Olof Lundh har fått i sitt sommarprat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.