På torsdag nästa vecka avgörs om Tyskland eller Turkiet får fotbolls-EM 2024. Foto: TT

Mänskliga rättigheter kan fälla Turkiets EM-ansökan: ”Finns bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta dagar kvar till valet som avgör om fotbolls-EM 2024 hamnar i Turkiet eller Tyskland.

För första gången ska kriteriet mänskliga rättigheter vägas in – något som kan tala emot Turkiet.

– Det är väl ingen tvekan om att det har funnits och finns bekymmer kring de delarna, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som är en av arton röstberättigade.

Nästa torsdag samlas det europeiska fotbollsförbundets, Uefas, exekutiva kommitté för att bestämma var EM 2024 hamnar. De 20 ledamöterna får inför mötet ta del av en teknisk och ekonomisk värdering, varpå en sluten omröstning avgör.

– Jag kommer inte inför mötet att berätta om vad jag kommer att rösta på, för det vet jag ännu inte. Det beror på att jag inte fått ta del av den tekniska värderingen, säger Nilsson, som är vicepresident i Uefa, och fortsätter:

– Jag har inte tagit ställning till hur jag gör efter. Jag vill samtala med mina kompisar i exekutivkommittén. Är det så att alla berättar så gör jag likadant. Gör ingen det gör jag inte heller det, men jag har inga problem med att offentliggöra min röst.

Mänskliga rättigheter – Nilsson: ”Angeläget att ta hänsyn till”

Den här gången ska de också ta ställning till hur respektive land lever upp till mänskliga rättigheter, något Uefa deklarerade förra året.

Karl-Erik Nilsson på frågan om hur han ser på det:

– Som sagt har jag inte tagit del av den värdering som har gjorts från Uefas kansli, säger han och fortsätter:

– När den värderingen är gjord ska jag också se hur de har värderat olika delar. Det finns såklart för- och nackdelar med alla. Du pekar på ett område som är angeläget att ta hänsyn till, men det finns också andra områden.

Hur tycker du Turkiet lever upp till mänskliga rättigheter?

– Det är väl ingen tvekan om att det har funnits och finns bekymmer kring de delarna och det är allmänt känt. Den problematiken ska vägas samman med alla andra delar som kommer från Turkiet. När man har den sammanvägda bilden kan man fatta beslut och så kommer jag också göra.

De kan rösta i EM 2024-valet. Foto: SVT

Özil-debatten: ”Utifrån ett beslutsperspektiv en ickefråga”

En annan sak som hamnat i centrum, och som i stället sägs kunna påverka valet i negativ riktning för Tyskland, är fotbollsspelaren Mesut Özils utträde ur landslaget.

– Den frågan relaterat till Mesut Özil har ju speglats vida i media, men det är över huvud taget ingenting som kommer påverka tekniska eller ekonomiska värderingen, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Utifrån ett beslutsperspektiv är det en ickefråga, jag lägger inget som helst intresse vid den när jag bestämmer hur jag ska rösta.

Vid tidigare val av mästerskap har politiska påtryckningar hamnat i centrum – har du upplevt några sådana?

– För min egen del så har det inte varit någon politisk påtryckning över huvud taget, vare sig från Turkiet eller Tyskland, och det känns väldigt befriande. Det har bara handlat om tekniska och finansiella frågor.

De avgör var EM 2024 hamnar

Totalt är de 20 i Uefas exekutivkommitté men tysken Reinhard Grindel och turken Servet Yardimci faller bort eftersom de är från ansökningsländerna. 

– Sen är det några som redan anmält sin frånvaro. Jag skulle kunna tänka mig att det är cirka 15 som röstar. Jag vet inte exakt, säger SvFF-basen Karl-Erik Nilsson.

Italien, England och Sverige har dessutom två röstberättigande. I Sverige även Lars-Christer Olsson som är de europeiska ligornas representant.

– Men han har lämnat återbud på grund av sjukdom så han kommer inte delta.

När Uefa-presidenten skulle väljas gick de nordiska länderna ihop, men den här gången är Karl-Erik Nilsson den enda som kommer att rösta från Norden.

– Inför varje möte med exekutivkommittén informerar jag mina nordiska kollegor. Sen får de komma med synpunkter men till syvende och sist är det jag som gör mina bedömningar på mötet och framför min röst, säger Svenska fotbollförbundets ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.