Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se målkalaset i spelaren ovan. Foto: MARTIN DIVISEK

Tyskland krossade Skottland i öppningsmatchen i EM

Uppdaterad
Publicerad

EM-premiär på hemmaplan.

Då krossade Tyskland Skottland med 5-1 efter ett rött kort och ett självmål.

Det dröjde bara tio minuter innan Bayer Leverkusen-stjärnan Florian Wirtz hade smällt in 1-0 för Tyskland till arenans stora jubel i München.

Nio minuter senare hittade Kai Havertz fram till Jamal Musiala som tryckte upp bollen i nättaket. Tyskland tryckte ner Skottland rejält som knappt fick ihop två passningar i rad inom laget.

Minuter innan halvtidsvilan skulle allt hopp släckas för Skottland. Ilkay Gündogan fick bollen i straffområdet och Ryan Porteous kastade sig fram med dobbarna rakt på tyskens ankel. Rött kort och straff till Tyskland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s expert Hanna Marklund om tacklingen: ”Den är både onödigt och dum. Han förstör för hela laget. Det är inte matchavgörande men resten av laget tvingas jobba stenhårt defensivt för att hålla siffrorna nere och inte skämmas ihjäl” Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Havertz var tvärsäker från straffpunkten och i den andra halvleken fyllde inhoppande Niclas Füllkrug på med 4-0 via en smällkaramell i krysset.

Matchen kändes över när Antonio Rüdiger nickade in bollen i det egna målet när han ville få bort bollen efter en frispark. Ett tröstmål till skottarna som dock väckte publiken en stund

Med sekunder kvar fick även inhoppande Emre Can sätta ett mål i vad som blev 5-1.

Tyskland har nu ett bra utgångsläge i gruppen, där även Ungern och Schweiz huserar.

Europamästerskapet

Tyskland logo

Tyskland

5 - 1

Skottland logo

Skottland

Allianz Arena, München
Publik: 65052
Domare: Clément Turpin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet