Umeå IK deppar Foto: TT Nyhetsbyrån

Umeå IK hotas av konkurs – då ökar kommunen stödet

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun utökar sitt ekonomiska stöd till elitidrottsföreningar med 5 miljoner kronor för i år.

”Bortfallet av publikintäkter, sponsorintäkter och andra intäkter under pandemin har gjort att många föreningar just nu har en mycket ansträngd situation. Idrotten är mycket viktig för Umeåborna, inte minst för våra barn och unga. Därför har kommunstyrelsen beslutat om att utöka sponsorstödet för 2022 med 5 miljoner kronor”, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer fyra dagar efter att damallsvenska Umeå IK larmat om ekonomisk kris och risk för konkurs. Det är oklart hur stor del av det reviderade stödet som kommer att tillfalla fotbollsklubben.

– Får vi inte in pengar så finns det en risk att vi måste lägga ner, sade Umeå IK:s ordförande Krister Ruth på en presskonferens i torsdags.

I lördags meddelade allsvenska hockeyklubben Björklöven att man vill hjälpa stadskollegorna UIK genom att skänka viss del av sina biljettintäkter.

Här blir Sverige överkört av Serbien:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.