Umeå gör comeback i damallsvenskan: ”Tuffaste matchen på säsongen”

Uppdaterad
Publicerad

Idag gör Umeå comeback i höstaligan och förväntningarna är stora inför återkomsten till damallsvenskan. Idag ställs nykomlingarna mot fjolårstvåan Häcken i den allsvenska premiären.

– Det kommer bli vår tuffaste match på hela säsongen eftersom vi inte mött ett så bra motstånd på länge, säger Umeås mest meriterade spelare, Lisa Dahlkvist till SVT Sport.

Historiskt sätt är Umeå ett av de mest meriterade svenska lagen både i damallsvenskan och ute i Europa. Förre landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist som säsongen 2020 vände tillbaka till Umeå, klubben hon tillhörde mellan åren 2006 till 2009, har de senaste säsongerna i Umeå intagit rollen som mittback.

– Jag har varit en ganska stor motståndare till att vara back för jag trivs bäst på mittfältet där man får vara överallt. Men eftersom man är ganska duktig med rutinen och har bra koll på spelat så är det tacksamt med en spelare som ser till det större. Det är ganska tydligt när jag spelar igång en boll, att nu ska vi framåt, säger mittbacksgeneralen.

”Tuffaste matchen”

I elitettan har Umeå varit överlägset. Laget vann den näst högsta ligan säsongen 2021. Nu väntar premiären mot Häcken hemma.

– Det kommer bli vår tuffaste match på hela säsongen eftersom vi inte mött ett så bra motstånd på länge. De har landslagsspelare på nästan alla positioner. Det är en premiär och det är alltid speciellt med förväntningarna som byggts upp under försäsongen, säger ”Dala” till SVT Sport och tycker inte att man ens ska parat om risken att nedflyttningen från 2020 upprepar sig.

– Jag tycker inte ens att vi ska prata om att bara hålla oss kvar utan jag tycker att klubben och laget är på ett ställe där man ska vara ett mittenlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.