Fifas ordförande Gianni Infantino och Vladimir Putin till vänster och SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: TT

Fifa utesluter inte Ryssland från VM

Uppdaterad
Publicerad

Fifa låter Ryssland spela VM-playoff under neutral flagg.

Beskedet landar inte väl i Sverige – som fortsatt vägrar spela mot ryssarna.

– Det här förändrar ingenting för oss, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Sverige, Polen och Tjeckien har sagt att de vägrar möta det ryska landslaget i VM-playoff. Fifa har nu beslutat att inte direkt utesluta det ryska laget från tävlingen.

Istället ska man få spela under annat namn, med neutral flagg och utanför landets gränser. Landet kommer att gå under namnet ”Ryska fotbollsunionen”.

Den ryska hymnen får heller inte spelas.

Beskedet förändrar inte svenska landslagets inställning till att möta Ryssland, enligt fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Vi är naturligtvis inte alls nöjda med beskedet. Det var inte i linje med det vi hade förväntat oss. Vi är glada för att ha fått besked, men det är långt ifrån de förväntningarna vi hade, att inte behöva möta ett ryskt lag i samband med VM-playoff, säger han till SVT Sport.

Kan fortfarande kastas ut

Ordföranden understryker att Fifa kommer diskutera saken fortsatt och att man ännu inte helt uteslutit möjligheten att kasta ut Ryssland från tävlingen.

Han säger också att Sverige står fast vid sin initiala ståndpunkt, att vägra spela mot Ryssland.

– Situationen har inte ändrats ett dugg från det att vi fattade beslutet. Så vi ser ingen anledning att ändra ståndpunkt. Det här förändrar ingenting för oss.

Även det polska fotbollförbundets president Cezary Kulesza är besviken.

”Dagens FIFA-beslut är oacceptabelt för oss. I krigets situation i Ukraina är vi inte intresserade av att medverka. Vår position är densamma: det polska landslaget KOMMER INTE att spela mot Ryssland i slutspelsmatchen, oavsett namnet på det ryska laget”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.