Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om kritiken kring Fifas avtal med den saudiska sponsorn Aramco i spelaren ovan. Foto: ANDRE PAIN / POOL

Uppror mot sponsorn – spelare hotar om att bojkotta fotbolls-VM 2027

Publicerad

Häv avtalet med saudiska Aramco – annars kan vi bojkotta VM 2027.

Det skriver 130 spelare i ett öppet brev till Fifas president Gianni Infantino.

– Man ska värdera vilket typ av avtal man ingår, inte bara gå efter högsta budet, säger svenska landslagsstjärnan Magdalena Eriksson till Aftonbladet.

130 spelare från 26 länder har gått samman och skrivit under brevet där man kräver att Fifa ska häva sponsoravtalet med olja- och gasföretaget Saudi Aramco, som till 98,5 procent ägs av den saudiska staten.

I brevet trycker spelarna på Saudiarabiens historik vad gäller brist på mänskliga rättigheter och behandling av kvinnor. En av dem som skrivit under är Magdalena Eriksson.

Damlandslaget i fotboll

– Det finns många perspektiv, min hjärtefråga är HBTQ-rättigheter, mänskliga rättigheter, och utifrån det perspektivet känns det helt fel. Det är fantastiskt stort att vi som spelare kan gå ut och markera tydligt var vi står, säger hon.

Eriksson har dock inte bestämt sig i frågan kring en eventuell bojkott utan menar att det i nuläget handlar om att visa var hon står.

Kosovare Asllani är också kritisk till avtalet.

– Det är något som de tar beslut om utan att höra sig för med spelare och jag menar det är svårt att säga i nuläget hur långt vi spelare själva kan ta det, men självklart är bojkott en potentiell lösning. Men i nuläget får vi invänta och se om det verkligen blir så, säger hon till Aftonbladet.

Backade ur avtal 2023

Inför VM 2023 ryktades det att Saudiarabiens turistmyndighet ”Visit Saudi” skulle sponsra mästerskapet, något som då också skapade kritik. På Fifas kongress i Rwanda meddelade Gianni Infantino att diskussionerna med Saudiarabien inte lett till något kontrakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet