Våldsamma scener i Bulgarien inför fotbollsmatchen mot Ungern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp från de våldsamma upploppen inför Bulgarien-Ungern i EM-kvalet. Foto: TT

Våldsamt upplopp av bulgariska fans mot kravallpolis inför EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bulgariska fans protesterade mot det egna förbundet inför lagets EM-kval mot Ungern. Det blev våldsamt med bränder och polisen som använde vattenkanoner.

Se klipp från upploppen i spelaren ovan.

Precis som Sverige var Bulgarien redan avsågat i kampen om att nå en EM-slutspelsplats i Tyskland till sommaren. Fansen har anklagat sitt eget fotbollsförbund för misskötsel som ytterst ansvarig för de svaga resultaten där Bulgarien tagit tre poäng på sju matcher.

EM-kval fotboll

Under hösten har fansen ropat ”avgå” i den 18:e minuten för att påminna om att ordföranden Borislav Mihaylov och flera ur hans styrelse styrt bulgarisk fotboll i 18 år.

”Saknar motstycke i fotbollshistorien”

För att undvika oroligheter bad Mihaylov Uefa om att få spela dagens match mot Ungern, som slutade 2-2, på Vasil Levski nationalstadion i Sofia inför tomma läktare, vilket retade upp fansen ännu mer. De menar att handlingen att på egen begäran be om att få spela utan publik ”saknar motstycke i fotbollshistorien”, skriver AP.

Många ungerska fans som redan köpt biljetter och bokat resor och hotellrum reste ändå till Sofia och förenade sig med de bulgariska fansens protest där det kastades föremål, brändes bengaler och sprängdes knallskott.

1 600 poliser var utkommenderade för att stävja fansens våld, där det rapporteras om skador på flera fans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet