Christine Sinclair kommer att sluta i det kanadensiska landslaget. Foto: Scott Barbour

Världens främsta målgörare lägger skorna på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

Världens mesta målgörare i internationell landslagsfotboll, Christine Sinclair, lägger skorna på hyllan i landslaget. 40-åringen gjorde 190 mål för sitt Kanada och höjdpunkten var OS-guldet 2021 efter att man slagit Sverige i finalen.

Sinclair ska spela fyra ytterligare landskamper innan det definitivt är över i landslaget den 5 december. Hon ska spela en sista säsong med sitt klubblag Portland Thorns innan karriären är över.

Sinclair har inte kommenterat sitt beslut. På Instagram har hon hängt upp ett par fotbollsskor över en ribba – utan närmare förklaring.

Senare skrev hon ett inlägg till sitt 16-åriga jag: ”Du är en landslagsspelare nu. Du är precis där du hör hemma. Lita på dig själv”, skrev hon bland annat och tackade sedan för resan i fotbollens tjänst.

Desto större hyllningar får hon från det officiella fotbolls-Kanada.

”Överträffat sin sport”

– Väldigt få spelare kan snöra på sig skorna och överträffa en sport både i det här landet och globalt. Sinc har gjort just det – både som spelare och person. Hon är känd och beundrad av alla kanadensare och har varit avgörande i landslagets avgörande ögonblick, säger den kanadensiska förbundskaptenen Bev Priestman.

Sinclair, vars 190 landskampsmål är ett rekord även med herrar inräknade, gjorde landslagsdebut år 2000. Hon är en av fem spelare som deltagit i sex VM. Hon står på 327 landskamper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.