Två kvinnliga fotbollsspelare på 70-talet och spelaren Elvira Aracen  i nutid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se publikrekordet från inofficiella dam-VM som står sig än idag, drygt 50 år senare • ”Hade aldrig sett kvinnor spela på tv innan”, säger Elvira Aracén som spelade för Mexiko. Foto: SVT/Dox: Copa ‘71 – succén som tystades ner

Världscupen avfärdades – trots enorma intresset: ”Diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 000 åskådare, utbredd tv-bevakning och spelare som behandlades som rockstjärnor. Men världsmästerskapet i damfotboll 1971 avfärdades av Fifa och stjärnorna föll i glömska.

– Jag trodde vi skulle kunna fortsätta bygga på vår framgång, men männen sa ”nej”, säger Birte Kjems som representerade Danmark i mästerskapet.

1991 hölls det första officiella världsmästerskapet i damfotboll. Men redan 20 år tidigare hade sex nationer gjort upp om titeln. Ett mästerskap som tystades ner, precis som damfotbollen gjorts under flera år innan dess.

Enligt historikern David Goldblatt fanns det ett stort intresse för damfotboll redan i början av 1900-talet.

– 1917 fanns det kanske ett hundratal klubbar i England. Men sen hävdade flera läkare att fotboll var dåligt för kvinnors hälsa, för livmodern och äggstockarna, säger han i dokumentären Dox: Copa ‘71 – succén som tystades ner.

Damfotboll fick inte spelas på männens planer

1921 meddelade Engelska fotbollsförbundet sina medlemmar att om kvinnor fick använda deras anläggningar skulle klubben uteslutas ur förbundet.

– Många europeiska fotbollsförbund gjorde likadant, säger David Goldblatt.

När Mexiko anordnade ett världsmästerskap i damfotboll 1971 möttes det av motstånd från både nationella fotbollsförbund och från Fifa, som vägrade acceptera mästerskapet som ett officiellt VM.

Trots publiksuccén tystades mästerskapet ner och spelarna föll i glömska.

– Fotbollsförbunden hade monopol på den organiserade fotbollen och ansåg att deras kontroll över den hotades. Det handlade om ekonomisk makt och att endast män skulle ha tillträde till fotbollen, säger David Goldblatt.

Se Dox: Copa ‘71 – succén som tystades ner i SVT Play eller i SVT 2 tisdag den 4 juni klockan 22:30.

Ann Stengård och Birte Kjems

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danskorna tog guld och hyllades som hjältar – sen glömdes de bort: ”Jag var så naiv”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.