Flera lagkaptener vill bära specialdesignade lagkaptensbindlar under fotbolls-VM. Foto: Justin Tallis/AP/TT

VM-kaptener vill ha lagkaptensbindlar för mångfald i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Flera landslagskaptener, däribland Harry Kane och Granit Xhaka, sätter press på Fifa för att få bära specialdesignade lagkaptensbindlar under fotbolls-VM i Qatar.

Även Sveriges landslag deltar i kampanjen som tar ställning för mångfald.

Reglerna säger egentligen att VM-lagen bara får använda utrustning som är godkänd av Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Men flera landslag vill nu gå emot Fifa, och med en specialdesignad bindel markera mot diskriminering och för mångfald i samband med vinterns hårt kritiserade mästerskap i Qatar, ett land där homosexualitet är olagligt.

En förfrågan ska nu ha skickats till Fifa för att kaptensbindlarna ska få användas under VM i vinter.

”Skickar ett tydligt budskap”

”Att vi allesammans bär den här bindeln skickar ett tydligt budskap när hela världen ser på”, säger Englands lagkapten, Tottenhamanfallaren Harry Kane, i ett officiellt uttalande, skriver AP.

Åtta av de tretton europeiska landslag som kvalificerat sig till VM har hittills anslutit sig till kampanjen, som går under namnet ”One Love”, och som inleddes i Nederländerna 2020. Totalt deltar över sextio olika lag, både klubbar och landslag.

VM-lagen i fråga är, förutom England: Belgien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Wales och Danmark.

Samtliga kommer att använda sig av kaptensbindlarna redan i de kommande Nations League-matcherna, med undantag för England och Wales, som då bär sorgeband för att hedra nyligen bortgångna drottning Elizabeth.

”Som kapten för det schweiziska landslaget bär jag den här kaptensbindeln med stolthet. I vårt lag står vi enade för tolerans, respekt och solidaritet. Att flera landslag deltar i den här kampanjen sänder en stark signal. Vi vill påminna alla om att vi människor är lika mycket värda och vill bli behandlade likvärdigt”, säger Schweiz lagkapten, Arsenalmittfältaren Granit Xhaka, till det schweiziska fotbollsförbundets hemsida.

Sverige deltar

Utöver VM-lagen deltar också Sverige och Norge i kampanjen.

Det svenska herrlandslagets lagkapten Victor Nilsson Lindelöf kommer att bära bindeln, som förutom texten ”One Love” pryds av ett flerfärgat hjärta, under de kommande Nations League-matcherna. Damlandslagets kapten – i Caroline Segers frånvaro blir det troligen Magdalena Eriksson eller Kosovare Asllani – kommer göra detsamma under träningslandskamperna mot Spanien och Frankrike i oktober.

”För Svenska fotbollförbundet är det en självklarhet att stå upp för mångfald och arbeta mot all form av diskriminering. Därför känns det naturligt för oss att tillsammans med många andra förbund stötta kampanjen och lyfta fotbollens kraft och förmåga att förena människor”, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i ett uttalande.

De fem europeiska länder som kvalat in till VM men som står utanför kampanjen är Kroatien, Polen, Portugal, Serbien och Spanien.

Polens lagkapten, Barcelonastjärnan Robert Lewandowski, meddelade dock i veckan att han under VM kommer att bära en kaptensbindel i Ukrainas färger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.