Wangerheims intensiva vår: ”Börjar kännas”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har gjort sitt första allsvenska mål.

I en intensiv start på säsongen har 17-åriga Hammarbytalangen Ellen Wangerheim också haft en belastning som hon inte är van vid.

– Jag känner mest av lite mentalt när det blir så himla mycket, säger hon till SVT Sport.

Ellen Wangerheim slog sig in i Hammarbys a-lag på allvar redan i fjol och spelade samtliga 22 matcher och startade i 16 av dem.

Men i år har hon fått en ännu större roll och spelat mer än tidigare.

Med svenska cupen, damallsvenskan och EM-kvalmatcher med F19-landslaget där hon har en viktig roll har det blivit tolv tävlingsmatcher på mindre än åtta veckor för den offensiva talangen.

Efter att F19 tagit sig till sommarens EM lär det inte bli så mycket lugnare framöver.

– Det känns. Det är tur att jag är ung så man fortfarande kan spela mycket. När det blir så mycket börjar man ändå känna av det. Men jag håller mig fräsch och det funkar.

”Glömmer ofta det mentala”

När SVT Sport besöker tisdagens träning på Kanalplan kör Wangerheim träning på egen hand för att avlasta benhinnorna.

– Jag tycker generellt i klubben att man har bra kontakt med både tränare och medicinska teamet och ser så att kroppen håller, det är det viktiga. Men också att man orkar mentalt. Det är en aspekt som man ofta glömmer.

Hur går det med den biten?

– Jo det går helt okej. Jag känner mest av lite mentalt när det blir så himla mycket, men jag trivs så bra i det här laget. Det är kul att komma ner på Kanalplan så det hjälper till också väldigt mycket.

Tränaren Pablo Piñones-Arce ser stor utvecklingspotential i Wangerheim och tycker att hon har tagit stora steg. Han tror att mycket speltid är en nyckel för den fortsatta utvecklingen men är medveten om belastningen.

– Det stämmer, och det är en avvägning vi får göra. Hon har också belastats i olika positioner och har fått spela som en väldigt offensiv ytterback i vissa matcher. Det är inte alltid optimalt att spela en så pass offensiv spelare som vi gärna vill ha långt upp som ytterback men hon har tagit sig an rollen.

Första allsvenska målet

I Hammarbys 2-0-seger mot Umeå för en dryg vecka sedan gjorde Ellen Wangerheim sitt första allsvenska mål. Det betydde mycket för 17-åringen.

– Jättehärligt. Och att få göra det i Hammarby... Jag har hejat på den här klubben sen jag var fyra kanske. Så det var fint och stort att få göra det här.

ARKIV: Wangerheim ska spela inför hemmapubliken för första gången (27/6 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.