Tippas ta OS-guld: ”Det är min förhoppning”

Uppdaterad
Publicerad

En medaljprognos inför vinter-OS talar om sex svenska guld – och ett av dom tippas freeskiåkaren Oliwer Magnusson ta.

En 21-årig doldis som redan lärt sig vinna och en första generation som vuxit upp med sporten.

Östersundsåkaren har vuxit upp med rails och hopp, gått på freeskigymnasiet i Malung och är numera heltidsproffs i sällskap med sina förebilder. Hyllade railspecialisten Jesper Tjäder och 13-faldiga X-gamesmedaljören Henrik Harlaut är numera givande träningssällskap och inspiratörer.

– Första gången man hängde med på ett läger kunde man knappt fatta det, men jag har vant mig eftersom vi man har blivit polare, säger Magnusson som visat sin klass.

OS i Peking 2022

Förra säsongen kröntes med ett VM-guld i Big Air i Aspen, Colorado, en framgång som fick omgivningen att höja på ögonbrynen.

– Det betyder så klart mycket, det var ju min första stora vinst. Nu vet jag att jag bara kan jobba vidare och träna hårt, säger han.

Hur överraskande var det?

– Ja, det var faktiskt lite överraskande. Jag gick inte in med tanken att nu ska jag vinna guld, men jag hade tränat in lite nya trick månaden innan, dubbel 18 (fem varv, reds anm). Jag visste att det kunde räcka långt eftersom jag hade vunnit kvalet.

Tippas vinna OS-guld

En världsmästartitel som ökat förväntningar på Magnusson inför kommande OS. En prognos av Gracenote, idrottsstatistiskt företag, spår 19 medaljer och sex svenska guld i Peking. Ett av dom genom freeskitalangen som inte ser det som en press.

– Det är såklart jättekul att folk tror på en. Det är min förhoppning också att jag ska ta guld.

För att lyckas har ägnat sommaren åt hårdträning i plastbacken i Kläppen, med en gigantisk landningskudde till. En bra bit över 400 hopp har hunnits med, bland annat med fokus på högersnurrar, hans svagare sida, för att få en viktig variation när det kommer till disciplinen slopestyle. Det ska ge en stor fördel mot konkurrenterna.

Han hoppas på ett brett genombrott, fast frågan är under vilket namn? Oliwer...eller Diego?

– Haha, ja det kan du kalla mig. Det gör de flesta mina skidkompisar. Det var för fyra år sen som Henrik började kalla mig Oliweira, sen blev det Dieira och så plötsligt Diego. Det är väldigt långt ifrån, men nu har jag vant mig och gillar det!

KLIPP: Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet