Trots svenska framgångar i freeski – tomt på damsidan: ”Gäller att vi tar ett steg tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges freeskiherrar är starkare än någonsin. Men på damsidan finns inte en enda svensk åkare i eliten.

– Vi måste ändra fokus hur vi väljer att synas, var vi syns och var vi väljer att lägga krutet, säger Niklas Eriksson, förbundskapten för freeskilandslaget.

Den här säsongen kommer Sveriges herrar ha sex startplatser på världscupen i både Big Air och slopestyle – något som man aldrig tidigare haft. Men på damsidan finns inte en enda.

– De senaste åren har vi jobbat mycket med toppen och då är det lätt när det kommer duktiga åkare. Vi har haft några tjejer som har gått vidare till andra karriärer inom skidåkning men valt att sluta med tävlingarna i freeski. Men killarna har alltid rullat på. Det gäller att vi tar ett steg tillbaka, säger Niklas Eriksson, förbundskapten, till SVT Sport.

Sveriges hittills bästa damåkare Emma Dahlström avslutade sin tävlingskarriär 2019. Jennie-Lee Burmansson, som för fem år sedan svensk OS-historia när hon som 15-åring blev Sveriges yngsta deltagare i ett vinter-OS (där hon slutade åtta), har haft en tung period senaste åren. Efter världscupsegern i slopestyle drabbades hon av en korsbandskada som gjort att hon tagit en längre paus från att tävla.

”Vi måste expandera oss”

Och nu har alltså freeskilandslaget inte någon damåkare i eliten.

Orsaken är flera, enligt Niklas Eriksson. Han poängterar att sporten är relativt ny i Sverige och behöver bli större.

– De som åker nu är de som hittat sporten själva. Vi måste bli bättre på att expandera oss och visa oss i Sverige. Vi måste åka volymen i ungdomsverksamheter och klubbar och hjälpa mer med det stödet. För skidåkare finns det gott om i Sverige, säger han.

Flyttat hem verksamheterna

Något som man redan börjat med.

– Vi har förändrat lite då vi flyttat hem verksamheterna och träningen. Sedan har vi satt ihop en progession session (utvecklingscamp) som är riktade till unga tjejer som ska kunna få träning och träffa likasinnade. Där vi kan sätta ihop dem i grupper där man kan ha gemensamma träningar. Det är en bra väg att börja.

När tror du att vi kan se startande svenska freeskitjejer i världscupen?

– Vi har ju skidgymnasium och där vill vi se att ansökningsdeltagandet är 50/50 och sedan får vi se hur utvecklingen tar därifrån. Men det är en process som tar tid och börjar vi nu så hoppas vi på en femårsperiod, att vi skulle kunna ha några tjejer som är intressanta som kan gå hela vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.