• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Håller andan i åtta minuter – det här är fridykning

Uppdaterad
Publicerad

För en utomstående kan Fridykning se ut som en rogivande sport. Dykarna på herrsidan kan dock hålla andan i över åtta minuter och med det kommer risker.

– Det är väl inte helt ofarligt att pressa sig och hålla andan tills man svimmar, tävlingsansvarige Peter Boivie till SVT Sport.

Fridykning är sporten som trots sitt lugna intryck kan vara riktigt farlig.

Årets SM-guld i statisk andhållning gick på damsidan till Sofia Tapani som vann med tiden 5 minuter och 15 sekunder.

På herrsidan tog Piero Giobbi hem segern efter att ha klarat 6,29 minuter under vattenytan.

Många svimmar av

– Det är väl inte helt ofarligt att pressa sig och hålla andan tills man svimmar. Vi kan och andra sidan inte peka på skador som vi ser hos fridykare som har hållit andan för länge, säger Peter Boivie tävlingsansvarig på Svenska sportdykarförbundet.

För att dykarna inte ska pressa sig så hårt så de svimmar finns det ett ytvattenprotokoll. Det innebär att dykarna 15 sekunder efter att de kommit upp över ytan ska ta av sig simglasögonen,  ge ett okej tecken med fingrarna och säga ”I'm ok”. Den som misslyckas med detta diskvalificeras från tävlingen.

Finns ett skydd

– Det är skydet mot atleten och hela sproten. Skulle vi inte ha det kravet så skulle vi släppa loss någonting otrevligt. Så ytprotokollet är heligt, säger Boivie.

Se reportaget om fridykning i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.