Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Larsson vidare till semifinal på hundra meter. Foto: Bildbryån

Henrik Larsson till semifinal på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Larsson tog sig vidare till semifinal på 100 meter genom att bli trea i sitt försök på 10,16.

– Det känns skönt att kunna leverera en semifinalplats med ett stort Q, säger Larsson till SVT Sport.

Han syftar på redovisningen av resultaten där ett stort Q visar att man gått vidare som en av de tre bästa i heatet – till skillnad från ett litet q för löpare som gått vidare på tid.

23-åringen är därmed första svensk i en internationell herr-semifinal på 100 meter sedan Lennart Strandberg i Berlin-OS 1936. Då gick 16 till semi medan det i år är 24.

Larsson sprang bredvid den regerande världsmästaren Fred Kerley och Kerley blev tvåa på 9,99. Jamaicanen Oblique Seville visade att det finns en framtid på den karibiska ön efter Usain Bolt och vann på tangerat personrekord 9,86 efter imponerande löpning.

Han hade försökens snabbaste tid.

Henrik Larsson 10,16 innebär att han gjorde sitt näst snabbaste lopp, tre hundradelar från hans eget svenska rekord från tidigare i sommar.

– Det känns bra men frustrerande att det var så struligt och att det var en så långsam process vid starten och att jag tappade energi. Bra att få ta rygg på Kerley, säger Larsson till TV4.

KLIPP: Larsson om omstarterna: ”Var jobbigt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Två tjuvstarter och en krånglande startpistol

Det tog tid att få i väg fältet och nigerianen Favour Ashe, som sprungit på 9,96 i år, tjuvstartade och diskades med ett rödsvart kort. Det blev ett till återkallande av heatet utan att någon diskades. Dessutom var det problem med startpistolen.

– För någon millisekund hann jag bli orolig, säger Larsson.

Både semifinal och final avgörs under söndag kväll.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.