Jättehopp av pressad Montler – VM-silver i sista omgången

Uppdaterad
Publicerad

En uppretad Thobias Montler slog till med ett jättehopp i den sista omgången i längdfinalen. Svensken hoppade 8,38 och förbättrade sitt eget svenska rekord och tog VM-silver. Greken Miltiadis Tentoglou, OS-mästare i Tokyo, fick på ett superhopp i andra omgången och avgjorde tävlingen med 8,55.

– I efterhand var det en otrolig tävling men under tävlingens gång var det problematiskt med knepiga övertramp men till slut fick jag till det även om det var lite nervöst när jag landade, säger en lättad Montler med ett stort leende till SVT Sport.

Vid OS i somras missade han medalj efter ett hårfint övertramp – också det i sista omgången och vid EM 2018 blev han fyra.

– Det får inte vara en gång till som jag landar precis utanför pallen, hann Montler tänka innan han fick grönt ljus i bokstavlig bemärkelse och hoppet kunde mätas.

Första svenska medaljen på länge

Efter den utdragna tävlingen där 14 hoppare kom till start (inget kval) gick Montler insvept i den svenska flaggan upp till sin tränare Yannick Tregaro och bara njöt.

Efter två raka inne-VM utan svenska medaljer var Montlers fullträff en välkommen present till svensk friidrott, där Kajsa Bergqvist gjorde sitt första internationella mästerskap som ny förbundskapten.

Det var stökigt runt bedömningen av hoppen och Montler var bara femma med 8,13 innan han samlade ihop sig i den sista omgången.

– Jag och nya regler går inte hand i hand och det får de nog titta närmare på, känns som om jag är en försökskanin. Det blev lite irritation som jag lyckades vända till något positivt. Som tur var gick jag lycklig ur det, säger Montler om regeländringen som inte fått gehör hos de aktiva.

Ny regel skapade förvirring

Tentoglou hoppade runt 8,55 i första hoppet men fick det bedömt som övertramp efter en ny regel, där foten inte får vara över plankan (blev inget märke) och var upprörd över att ha blivit bortdömd. Sedan kunde han släppa det efter att ha fått sitt andra hopp godkänt.

– Jag fyller år i dag (24) och firade innan. Det var mitt bästa födelsedagsfirande. Jag var hundra procent säker på att han skulle hoppa minst 8,35 och hans sista hopp var briljant, säger Tentoglou om Montlers insats.

Även Montler hade ett liknande övertramp i sitt första hopp, en bit över åtta meter, och det blev även diskussion kring det tredje hoppet. Hans tidigare svenska rekord var på 8,31 från förra året. 

– Man ska bedöma precis när man träffar på plankan, inte när man lämnar. Då skulle ettan och trean vara godkända, säger tränaren Yannick Tregaro.

Montler har störts av en lättare förkylning de senaste dagarna.

Längdhoppsfinalen (X=övertramp):

1) Miltiadis Tentoglou X, 8,55, X, 8,26, X, 8,51 

2) Thobias Montler X, 8,13, X, X, X, 8,38

3) Marquis Dendy 8,27

4) Jarrion Lawson 8,19

5) Cheswill Johnson, 8,14

Till arrangörens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.