Armand Duplantis har en ny sko som han tävlar i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget om Armand Duplantis nya sko som han från och med den här säsongen tävlar i. Foto: SVT/Bildbyrån

AI: Duplantis kan hoppa 6,51

Uppdaterad
Publicerad

Han är friidrottens kanske största stjärna, med åtta världsrekord och fem raka mästerskapssegrar.

Men enligt en ny AI-uträkning är Armand Duplantis ännu inte i närheten av sin fulla potential.

Duplantis senaste världsrekord, 6,24, kom i Xiamen, Kina i slutet av april. Det är höjder ingen annan stavhoppare varit i närheten av tidigare, men enligt en ny AI-uträkning kan stjärnan hoppa betydligt högre – närmare bestämt 6,51.

”Det låter verkligen som en drömhöjd. Att hoppa 6,30 är mitt nästa stora mål. Men varför stanna där när jag kan sträva efter ännu mer? Jag tror på att sätta höga mål och arbeta hårt för att uppnå dem,” säger Duplantis i ett pressmeddelande.

Det är Sveriges olympiska kommitté (SOK) som tillsammans med en sponsor har analyserat resultat och annan data från Duplantis karriär.

Kan användas för annan idrott

Faktorer som höjd, väder, förutsättningar och trender har sammanställts, och genom det har avancerad AI-teknik identifierat den nya drömgränsen för världens bästa stavhoppare.

”AI kan ge oss verktyg för att pusha gränserna inom idrott”, säger Ather Gattami, AI-expert och forskare, som ledde analysen, i ett pressmeddelande.

– Det är spännande att se hur tekniken kan användas för att maximera idrottarens potential och inspirera till nya höjder av prestation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.