Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alhaji Jeng kritisk till de tuffa kraven: ”Då har man i ett OS att göra”. Foto: Bildbyrån

Alhaji Jeng kritisk till de tuffa kraven: ”Då har man i ett OS att göra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports friidrottsexpert Alhaji Jeng håller med de aktiva som kritiserar SOK:s tuffa uttagningskrav.

– Har man klarat kvalgränsen har man i ett OS att göra, säger Jeng.

Det finns tre sätt att kvalificera sig till ett OS. Det handlar om SOK:s kvalgräns, ett spann där man ska göra flera resultat inom det spannet och en kvalgräns från World Athletics, det internationella friidrottsförbundet.

I slutändan måste alla OS-deltagare få grönt ljus från SOK, Sveriges olympiska kommitté, som har sista ordet. SOK har ett krav om att deltagarna ska kunna konkurrera om att vara bland de tolv bästa – eller om man är ung, under 25 år, kan man bli uttagen som ett framtidsnamn.

OS i Paris 2024

”Förstår frustrationen”

– Jag tycker inte att det ska vara någon form av gräddhylla utan har man klarat kvalgränsen ska man ha möjligheten att representera sitt land i det största sammanhanget och jag förstår frustrationen hos de aktiva som lägger ner sin själ i det här dagarna i ända, säger Jeng som vill få bort topp 12-kravet.

Systemet med SOK-kravet gör att förbundskaptenen i friidrott Kajsa Bergqvist ständigt måste ha en dialog för att se hur de aktiva står sig inför topp 12-kravet. Hon nominerade flera aktiva som fick nej under gårdagen – vid sidan av sex namn som fick klartecken via framtidskriteriet.

De platser som SOK avsäger sig går till andra länder enligt ett rankingsystem, vilket gör att sämre aktiva får delta på Sveriges bekostnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet