Det finns tre sätt att kvalificera sig till ett OS. Det handlar om SOK:s kvalgräns, ett spann där man ska göra flera resultat inom det spannet och en kvalgräns från World Athletics, det internationella friidrottsförbundet.
I slutändan måste alla OS-deltagare få grönt ljus från SOK, Sveriges olympiska kommitté, som har sista ordet. SOK har ett krav om att deltagarna ska kunna konkurrera om att vara bland de tolv bästa – eller om man är ung, under 25 år, kan man bli uttagen som ett framtidsnamn.
”Förstår frustrationen”
– Jag tycker inte att det ska vara någon form av gräddhylla utan har man klarat kvalgränsen ska man ha möjligheten att representera sitt land i det största sammanhanget och jag förstår frustrationen hos de aktiva som lägger ner sin själ i det här dagarna i ända, säger Jeng som vill få bort topp 12-kravet.
Systemet med SOK-kravet gör att förbundskaptenen i friidrott Kajsa Bergqvist ständigt måste ha en dialog för att se hur de aktiva står sig inför topp 12-kravet. Hon nominerade flera aktiva som fick nej under gårdagen – vid sidan av sex namn som fick klartecken via framtidskriteriet.
De platser som SOK avsäger sig går till andra länder enligt ett rankingsystem, vilket gör att sämre aktiva får delta på Sveriges bekostnad.