Foto: Bildbyrån

Fler än Bahta som jagar VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

På fredag den 6 september stängs möjligheterna att kvala in till friidrotts-VM. 22 svenskar är redan klara men en handfull är på gränsen och har ännu ingen VM-biljett. Minst fem aktiva har planer på att tävla innan fredag för att nå kvalgränsen.

– Hermansson, Bahta, Blomberg, Salming och Kamga ska alla tävla det vet jag. Men det kan vara någon som jag inte har koll på, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT Sport.

Lovisa Lindh kommer inte tävla före den 6 september. Detta trots att 800-meterslöparen inte klarat VM-kkvalgränsen.  Hon har sprungit på 2.00,72 i juli år och gränsen är 2.00,60 men svenskan kommer med allra största säkerhet vara med på VM i Doha ändå.  48 löpare ska starta på VM och betydligt färre har klarat den tuffa kvalgränsen.

–  Jag kan inte tänka mig att hon inte kommer med. Hon ligger så högt upp på listan, det skulle vara 16, 17 stycken som skulle gå om nu sista veckan. Jag kan ju inte garantera något, men så ser det ut, säger Torneklint.

Bianca gör ett sista försök

I damernas höjdhopp är Erika Kinsey klar efter att ha hoppat 1,96 i år men tre andra svenskor har haft VM-förhoppningar.  En av dem kommer inte åka till Doha eftersom hon inte har några planer på att tävla de närmaste dagarna, Sofie Skoog. Maja Nilsson är Torneklint osäker på om hon ska göra ett försök eller inte. Bianca Salming däremot ska göra ett sista försök att klara kvalgränsen 1,94 eller ta sig upp på en kvotplats, som just nu är minst 1,92.

– Bianca letar tävling just nu vet jag, vi får se var det blir någonstan. Maja Nilsson är jag osäker på för henne har jag inte stämt av med, men Sofie Skoog kommer inte tävla det vet jag.

Hur kommer det sig att man inte gör ett sista försök?

– Man kanske känner att man inte har den formen att man kan prestera på den nivån. Då tänker man att man lägger ned säsongen och satsar på nästa och försöker kvala till OS där i stället, säger Torneklint om hur Skoog troligen resonerar.

– Sofie känner att hon inte har den kapaciteten just nu och känner själv att det inte är möjligt att hoppa så högt, säger förbundskaptenen.

I damernas diskus är Vanessa Kamga just nu på en VM-plats om man tittar på kvotplatserna där 32 kastare ska starta. Men hon har inte klarat kvalgränsen och kan alltså bli av med VM-platsen om hon inte klarar gränsen innan fredag.  Om hon missar gränsen och fortfarande är kvar på den 32:a kvotplatsen är det ändå inte säkert att det blir en VM-resa för sen svenska diskuskastaren.

”Måste visa form”

– Jag behöver ju inte ta ut dem. Om man har fått en inbjudan (är på kvotplats) så har jag sagt att man måste visa en viss form för att få åka, säger Torneklint.

– Jag för ju resonemang med de som ligger nära, har en dialog med de aktiva.  Om vad är det jag vill veta om det ska bli aktuellt med ett VM.

I Kamgas fall så måste hon alltså visa form även om hon tar gränsen och får en inbjudan?

– Jag tror att alla vill se att hon är i form. Det är inte skönt att åka på ett VM om man inte har en bra form, det är bra för alla att det finns en tro och optimism inför ett VM.

Meraf Bahta är ju tillbaks efter sin avstängning och tävlade på SM i helgen. Men VM-kvalgränsen har hon inte nått men gör ett försök ikväll i tävlingarna i Zagreb, där hon ska springa 1500 m. 4.06,50 är tiden EM-bronsmedaljören måste springa på.

– Hon måste klara gränsen, hon måste kvala helt enkelt, så enkelt är det, säger Torneklint.

Hanna Hermansson  på 1500 m och Emil Blomberg på 3000 m hinder kommer båda  att tävla innan fredag för att ta en sista chans att klara respektive kvalgränser.

– Hermansson gör en intressant start på fredag i Spanien. Hon visade bra form på SM, hon gjorde ett bra ”enmans-lopp” på 800 m vilket var starkt.

”Med Khaddi vet man aldrig”

Khaddi Sagnia som är tillbaks från en skada skulle kunna göra ett sista försök att klara VM-kvalgränsen men har ingen tävling inplanerad vad Torneklint vet.

– Men man vet aldrig med Khaddi, skrattar Torneklint.

I slägga har faktiskt Ida Storm kastat 32:a längst med sina 70,01 och till VM ska det fyllas 32 platser. Men precis som för Kamga så är det en tunn linje att hoppas på. Och Ida Storm har inte heller någon tävling inplanerad och mycket talar väl för att det inte blir någon VM-start för Storm.

– Ja hon är ett sådant exempel, om hon inte känner att hon har där att göra och vi tror på det är det bättre att satsa på nästa säsong.

Lär bli en VM-tiokamp

En som däremot med största sannolikhet kommer att tävla på VM trots att han inte klarat kvalgränsen är Fredrik Samuelsson i tiokamp. Hans 8165 poäng från tävlingen i Götzis ger honom en 22:a plats på världsårsbästalistan och 24 tiokampare ska tävla på VM. Kvalgränsen är 8200 poäng men Samuelsson kommer inte tävla innan 6 september där att kunna nå den gränsen.

– Där får vi avvakta och se om han kommer in. Han ligger bra till på sin lista och han har tävlat bra på slutet och visat form så det är inte så mycket att fundera på om han får en inbjudan, säger Torneklint.

Annars finns inga andra namn som kan bli aktuella för ett VM, eller?

– Det kan ju dyka upp någon som vi inte tänker på, så det gäller att vara observant, säger Torneklint om de närmaste dagarna.

Svenskar till VM i Doha 27/8-6/10

Inte kvalat men tävlar innan 6 september för att klara gränsen

Meraf Bahta, 5000 m

Hanna Hermansson, 1500 m

Emil Blomberg, 3000 m h

Bianca Salming, höjdhopp

Vanessa Kamga, diskus

Har en kvotplats just nu men inte klarat kvalgränsen

Lovisa Lindh, 800 m

Vanessa Kamga, diskus

Ida Storm, slägga

Fredrik Samuelsson, tiokamp

Klara för VM

Yolanda Ngarambe, 1 500 meter

Johanna Bäcklund, maraton

Charlotta Fougberg, maraton

Hanna Lindholm, maraton

Cecilia Norrbom, maraton

Erika Kinsey, höjdhopp

Angelica Bengtsson, stavhopp

Michaela Meijer, stavhopp

Tilde Johansson, längdhopp

Fanny Roos, kula

Andreas Kramer, 800 meter

Kalle Berglund, 1 500 meter

Adhanom Abraha, maraton

Armand Duplantis, stavhopp

Melker Svärd Jacobsson, stavhopp

Thobias Montler, längdhopp

Wictor Petersson, kula

Daniel Ståhl, diskus

Simon Pettersson, diskus

Kim Amb, spjut

Perseus Karlström, 20 kilometer gång

Anatole Ibañez, 50 kilometer gång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.