Andreas Almgren drar sig ur 5 000 meter i OS. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Andreas Almgren drar sig ur 5 000 meter i OS

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren har visat storform under stora delar av säsongen.
Men nu kommer mardrömsbeskedet:
Han drar sig ur 5 000 meter i OS, och hans bansäsong är nu över.
– Det håller inte för att jag ska kunna prestera som jag vill, säger han.

Det var tidigare känt att Andreas Almgren inte skulle springa 10 000 meter på OS på grund av skadeproblem han ådrog sig strax efter EM i juni. Han skulle enbart ställa upp på 5 000 meter, men nu är även den distansen struken för den svenske stjärnan.

– Jag har varit och testat på en träningsbana och sprungit lite i tävlingsfart idag och både rent prestationsmässigt och smärtmässigt är jag inte på den nivå där jag vill vara, säger han i ett pressmeddelande, och fortsätter:

OS i Paris 2024

– Det håller inte för att jag ska kunna prestera som jag vill.

Stoppas av stressreaktion

Almgren har under året satt svenskt rekord på flera olika distanser, däribland just 5 000 meter. Hans svenska rekordtid från Bislett Games i maj (12.50,94) gör honom till världens åttonde snabbaste löpare i år.

Det som stoppar Almgren, som haft en skadedrabbad karriär, är en stressreaktion i skenbenet.

– Jag har haft väldigt många teorier om varför det blev så här, men på något sätt har jag gjort mer än vad kroppen tål, säger han.

Siktar på VM nästa år

I pressmeddelandet förklarar han att det blir värre varje gång han springer på bana, men att han hoppas kunna springa på landsväg eller terräng i höst och vinter.

– Det sliter inte alls som att springa på bana, med spikskor och kurvor. Och jag är redan uttagen till VM i Tokyo nästa år så det gäller att komma tillbaka så snabbt som möjligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet