• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Andreas Almgren och Rhonex Kipruto

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Rhonex Kipruto tog VM-brons på 10 000 meter 2019. Foto: Bildbyrån

Andreas Almgrens konkurrent Rhonex Kipruto stängs av för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren får en konkurrent mindre under OS i Paris.

Den kenyanske löparen Rhonex Kipruto har åkt fast för dopning och stängs av i sex år.

Rhonex Kipruto stängdes av för dopning redan förra året och nu kommer den slutgiltiga domen. Den kenyanske löparen, som tog VM-brons på 10 000 meter 2019, stängs av till och med maj 2029, skriver Reuters.

Kipruto blir av med bronset från 2019 och hans världsrekord på 10 kilometer landsvägs stryks.

Enligt Athletics Integrity Unit (AIU) visade ett dopningsprov från Kipruto på avvikelser i det biologiska passet.

”Sannolikt bero det på blodmanipulation. Det finns ingen annan rimlig förklaring till de onormala värdena. Det handlar om medveten dopning under en lång tidsperiod”, skriver AIU.

Alla Kiprutos resultat från 2018 och framåt stryks efter dagens besked.

I och med att Kiprutos världsrekord på 10 kilometer landsvägs inte längre är giltigt blir Berihu Aregawi ny rekordhållare. Den etiopiske löparen sprang på 26,33 förra året, vilket är nio sekunder långsammare än Kiprutos bästa tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.