• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kenyanen Eliud Kipchoge med ”superskorna” under ett lopp i oktober. Foto: TT

Svensk i tekniska rådet: Inga forskningsbevis på ökad prestation med ny sko

Uppdaterad
Publicerad

Flera rekord i maraton har slagits i en omtalad löparsko det senaste året. Men enligt Anna Palmerius, medlem av internationella friidrottsförbundets tekniska kommitté, finns inga forskningsbevis för att just den här skon leder till ökad prestation.

– De skulle slå rekord i en annan sko också, säger Anna Palmerius till SVT Sport.

Artikeln har tillförts ett förtydligande om vilka tester och studier som har genomförts kring skomodellens påverkan på löpning.

Under 2019 slogs flera maratonrekord av löpare som sprungit i en nyteknologisk skomodell från skotillverkaren Nike. Men att de snabba tiderna skulle handla om just skorna har Anna Palmerius, medlem i internationella friidrottsförbundets tekniska kommitté, svårt att se.

– Det handlar om att företaget har satt den på världsstjärnor som har tränat jättemycket för att slå ett viss rekord en viss dag. Sätt den på vilken Svensson som helst som springer och du kommer inte se någon skillnad, säger hon till SVT Sport.

”Ingen forskningsbevis på ökad prestation”

Debatten har bland annat handlat om att lutningen på sulan gör löparna bättre. Men enligt Anna Palmerius finns det inget som visar på att skon skulle ha fysiska gynnande effekter.

– Det finns fortfarande ingen form av forskningsbevis på att den här skon är fantastiskt mycket bättre än någon annan sko, säger hon.

I stället menar hon att det snarare handlar om det mentala, vilket Mustafa Mohamed också är inne på efter sitt svenska rekordlopp. Palmerius betonar också att liknade skor finns hos andra skoföretag men att Nike lyckats med sin marknadsföring – skon har fått mer uppmärksamhet än den borde.

– Jag tycker att den debatten känns löjlig, skon har ju hausats upp så in i bänken.

Har genomförst vissa studier

Det har dock gjorts studier kring skon. Två amerikanska universitet har undersökt hur skomodellen kan förbättra löpares resultat. Testgrupperna är små – vilket gör det svårt att dra några större generella slutsatser.  Men en sammanställning av maratontider mellan 2015 och 2019 genomförd av forskare på Cornell University, samt en stor kartläggning av liknande data i New York Times, visar på förbättrade resultat i skorna.

Ändrat i reglementet

Sedan skorna kom har internationella friidrottsförbundet ändrat i sitt reglemente för att förtydliga vilka mått som gäller. Och numera får skosulan vara max 40 millimeter tjock.

– Man har gjort ett underlag på väldigt många skor, både med de här speciella sulorna och andra sulor, och jag förutsättar att de som tagit beslutet om 40 millimeter tycker det är precis rätt, säger Palmerius.

Mustafa Mohamed satte sitt rekord i ett par skor som var max 38 millimeter och det är även den skon som är godkänd på OS i Tokyo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.