Kristina Timanovskaja Foto: Bildbyrån

OS-sprintern framme i Warszawa

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja är framme i Polen.

”Kristina Timanovskaja har landat säkert i Warszawa”, skriver landets biträdande utrikesminister Marcin Przydacz på Twitter.

Hon får skydd i landet efter att ha uppgett att hon fruktar för sitt liv om hon återvänder till Belarus.

– Hon är orolig för sin familj. Hon är trött och naturligtvis är hon spänd efter det som har hänt de senaste dagarna, säger den österrikiske ministern Magnus Brunner som mötte Timanovskaja när hon mellanlandade i Wien.

Tokyo 2020

24-åriga Timanovskaja sökte i söndags skydd under Tokyo-OS. Hon sade att man försökte tvinga henne hem till Belarus då hon hade kritiserat sina tränare.

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenkos regering har sedan förra årets omtvistade presidentval med kraft tryckt ned alla former av opposition.

Timanovskaja är en av tvåtusen belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev med krav på nyval och frisläppandet av politiska fångar. Det som föranledde den senaste händelseutvecklingen var en inlägg på Instagram där Timanovskaja kritiserar sina tränare och säger att de anmält henne till ett OS-lopp utan hennes vetskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet