• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: TT

Bergqvist: Mitt rekord hänger löst

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Bergqvist har haft sitt inomhusvärldsrekord på 2,08 i snart 15 år.  Men rekordet kan vara ett minne blott ganska snart. Det tror Bergqvist själv efter att ha sett 19-åriga Jaroslava Mahuchikh hoppa 2,06 i Slovakien igår.

–Jag är inte förvånad. Hon har höjt sin höjder konstant och är som jag ser det den största höjdhoppstalangen som någonsin funnits, säger Bergqvist på telefon från Sydafrika.

Ukrainskan valde att avstå ett rekordförsök igår men det lär komma vid tävlingar framöver.

– Mitt världsrekord hänger nog löst. Är det någon som ska slå det just nu, så är det hon och jag tror att hon har kapacitet att hoppa en bit över 2,10.

Stefka  Kostadinovas utomhusrekord är på 2,09 och sattes redan 1987.

– Jag har ju givetvis delade känslor när jag ser Mahuchikh hoppa. Jag gillar ju att ha mitt rekord kvar. Nu har det nästan hållit 15 år, säger Bergqvist, som flög över 2,08 i Arnstadt 4 februari 2006.

– Hon har hittat känslan och får med sig trycket, där har hon en fantastiskt talang. Hon är väldigt rapp och snabb. Hon har haft spänsten och styrkan länge men nu har hon även nått en teknisk fulländning, säger Bergqvist som är oerhört imponerad över ukrainskan och hennes kapacitet.

– Med den här tjejen känns det som det inte finns några gränser. Hon är ju fortfarande i utveckling också.

KLIPP: 19-åriga Mahuchikh tredje bäst – vann på höjden 2,06 (2 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.