Jekaterina Poistogova-Guliyev vid en tävling i Rabat 2013. Foto: Abdeljalil Bounhar

Jekaterina Poistogova-Guliyev blir av med OS-silvret tolv år senare

Uppdaterad
Publicerad

Jekaterina Poistogova-Guliyev blir troligen av med sitt OS-silver på 800 meter i London 2012.

Detta efter att ryska antidopningsmyndigheter stängt av henne i fyra år efter att ha eftertestat dopningsprov.

33-åringen, som då tävlade för Ryssland men som senare bytte till Turkiet, har fått alla sina resultat mellan juli 2012 och oktober 2014 strukna på grund av bruk av förbjudna substanser, skriver Reuters.

Enligt Rusaf straffas Poistogova-Guliyev för perioden 2012 och 2013. Hon var trea i mål men uppgraderades till andra plats efter att landsmaninnan Maria Savinova blivit av med sitt OS-guld efter ett positivt dopningstest.

Varit avstängd en omgång

I samband med att den statsstödda ryska dopningen avslöjades 2015 rekommenderade Wada att Poistogova-Guliyev skulle stängas av på livstid. 2017 blev ryss-turkiskan avstängd i två år av skiljedomstolen Cas men den bakdaterades bara till 2015 och hon kunde behålla sitt OS-silver.

Eftersom avstängningen 2017 räknas in kommer Poistogova-Guliyev att vara fri att tävla igen 2026 om hon så skulle önska.

Medeldistansloppen på damsidan i London 2012 var hårt dopningmärkta. Tre löpare på 800 meter och fem på 1 500 meter åkare senare fast.

Det är IOK som kommer att ta det slutgiltiga beslutet kring Poistogova-Guliyevs medalj i London-OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.