• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Caster Semenya efter ännu en vunnen tävling. Foto: Bildbyrån

Caster Semenya till SVT: ”Det handlar om uppfostran”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i en polariserad friidrottslig jättedebatt står Caster Semenya. Hon har inte dopat sig, ändå har regeländringar gjort att hon kan tvingas ta mediciner, om hennes testosteronvärden visar sig vara för höga. – Du kan inte fokusera på de negativa sakerna. Om du vill att ungdomarna ska se upp till måste du leda med bra exempel, säger hon till SVT Sport.

Just nu pågår det en svensk forskningsstudie som avhandlar om tillskott av det manliga könshormonet testosteron påverkar en kvinnas idrottsliga prestationsförmåga eller inte.

En studie som kan bli avgörande för hur det internationella friidrottsförbundet, IAAF, ska hantera den kontroversiella frågan i framtiden.

I våras tog de ett beslut som träder i kraft i november: att kvinnliga löpare som springer mellan 400 meter och en mile (drygt 1600 meter) inte får lov att ha mer än 5 nanomol testosteron per liter.

Ett beslut som kan påverka flera idrottare, men den allt kretsar kring och den rubrikerna skrivs apropå är den sydafrikanska löparen Caster Semenya – som har överklagat beslutet om de sänkta testosteronvärdena. 

”Mina föräldrar har gjort ett fantastiskt jobb”

Hon menar att det handlar om diskriminering. Semenya har hanterat frågorna på olika sätt. Vissa gånger har hon lämnat intervjun när frågor kring ämnet dykt upp. Men när SVT:s reporter Lotta Fahlberg frågar henne hur hon hon hanterar allting ger hon ett utvecklande svar.  

– Jag tror det beror på hur man har blivit uppfostrad. Om du växer upp i en respektfull familj finns saker de lär en, som att vara en ödmjuk person. Du kan inte fokusera på de negativa sakerna. Om du vill att ungdomarna ska se upp till måste du leda med bra exempel, och du måste lära dig att bete dig, säger hon till SVT Sport och fortsätter.

– Mina föräldrar har gjort ett fantastiskt jobb. För att förbereda mig för världen, hur jag ska svara, och att vara mig själv. Det är de saker som jag tror bygger än människa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.