Enligt studien, sponsrad av Wada, så var nästan var tredje idrottare dopad under mästerskapet.
– Studien visar att biologiska test av blod och urin bara avslöjar en bråkdel av de som dopar sig. Det beror troligen på att idrottarna hittat sätt att undvika att åka fast, sade Harrison Pope, professor vid Harvard.
Christian Olsson tog sig till final i Sydkorea och kom sexa efter 17,23. Själv tror han inte att någon av hans kollegor var dopad under VM förrän någon har bevisat något annat. Då var Olsson upptagen med teknikproblem och sin formkurva. Rapporten skakar om.
”Skrämd av siffrorna”
– Jag är skrämd av siffrorna, men samtidigt med allt som varit med Ryssland och systematisk dopning så är det inget som överraskar mig längre. Vi har inte tillräckligt vassa vapen för att sätta dit tillräckligt många. Det är svårt att konkurrera med folk som har fuskat i decennier och sedan hinna ikapp, säger han.
Samtidigt efterlyser den forne trestegskungen med OS-guld och VM-guld på meritlistan, som också sitter i internationella förbundet IAAF:s aktiva råd, nya metoder för att komma åt problemet.
– Vi trodde att vi hade en obrytbar flaska som inte skulle kunna gå och öppna. Men sedan hade FSB (ryska underättelsetjänsten, reds anm) kommit på ett sätt och då sprack en stor grej i vår kedja. Man trodde att Wadas egna labb i Moskva var fredat, men så var det inte heller, säger han.
”En smutsig sport”
37-åringen vet inte själv om han svarade på enkäten, men minns att det första man fick göra i Sydkorea var att ta blodprov och skaffa ett biologiskt pass. Nu vill han att man jobbar proaktivt istället för reaktivt, som med Rysslands-avstängningen.
– Vi har haft en smutsig sport, men förhoppningsvis gör vi framsteg. Vi måste få fram bättre system och strukturer i allt ifrån hur dopningstest genomförs till hur kedjan hanteras, hur vi transporterar tester och vem som kan lägga händerna på dem. Det är mycket brister på många platser. Jag sitter inte i Wada, men det verkar som att vapnen inte finns för att rensa ut ordentligt, säger han.