• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Claudia Payton: ”Att jag ens springer i dag är ett under”

Uppdaterad
Publicerad

Som 13-åring bröt Claudia Payton lårbenet.

Läget var kritiskt och hon riskerade amputation.

Men den svenska sprintern kom – mot alla odds – tillbaka och nu är hon uttagen till inomhus-EM.

– Att jag ens springer i dag är ett under, säger Claudia Payton till SVT Sport.

Claudia Payton är en av Sveriges snabbaste kvinnor på 60 och 100 meter och för en dryg vecka sedan blev hon uttagen till friidrotts-EM.

Men vägen dit har varit lång.

Claudia var bara 13 år när en fotbollsmatch hemma i Värmland hösten 2011 förändrade allt. Hon var på väg mot mål och skulle precis skjuta när målvakten rusade ut och låste fast hennes högra ben.

Claudia föll och lårbenet – det tyngsta, längsta och starkaste benet i människans skelett – vreds av.

– Jag kände inte så mycket för jag hade så mycket adrenalin i kroppen. Men så tittade jag bakåt och bara ”mitt ben är som ett z”, säger Claudia Payton till SVT Sport.

”Det här är akut”

Ambulanspersonalen trodde först att knät var ur led och försökte vrida tillbaka det. På sjukhuset konstaterade dock en läkare att lårbenet brutits och läget var kritiskt.

– Vi träffade en läkare som bara ”det här är akut, alltså lårbenet är av. Hon har jättedålig puls. Vi måste dra rätt benet på en gång för annars är det stor risk för komplikationer som amputation”.

Men operationen blev lyckad och benet kunde räddas. Det blev tio dagar på sjukhus och tre månader i rullstol innan hon kunde börja gå på kryckor. Då kom nästa smäll.

Tungt bakslag

I samband med att Claudia skulle lära sig att gå på kryckorna märkte hon att knät låste sig varje gång hon böjde det. Läkarna befarande att hon skulle behöva sitta i rullstol resten av livet men familjen gav sig inte. De sökte upp en specialistläkare i Göteborg som opererade knät och då vände allt – igen.

– Från att få höra att du ska sitta i rullstol hela livet till att få höra att du kan vara fullt aktiv efter operationen, det var som dag och natt, säger hon.

Från lårbensbrottet 2011 tog det 3,5 år innan Claudia kunde börja idrotta igen. I slutet av 2014 gjorde hon sin första löpartävling.

Springer 60 meter på EM

I dag har hon fyra SM-medaljer på seniornivå. Den senaste, ett guld på 60 meter, kom förra helgen när hon slog till med personbästa 7,30 i finalen.

Efter finalen fick hon beskedet av förbundskapten Karin Torneklint att hon ska springa 60 meter vid EM i Polen 4-7 mars.

– Det känns jättekul, verkligen. Att bara ställa upp helt individuellt på ett EM är något jag drömt om.

Hur tror du att den här resan som du har gjort har varit möjlig?

– Att jag ens springer i dag är ett under. Och att jag sprintar på den här nivån är helt emot vad läkarna trodde. Men jag brukar inte ge upp och tar inte ett nej, jag kämpar på liksom.

Här, på SVT Play, kan du se hela reportaget med Claudia Payton.

KLIPP: Här är Claudias tre nycklar till att hon kom tillbaka från skadan

Claudia Payton

Född: 13 april 1998 på Hammarö

Bor: Göteborg

Klubb: Ullevi FK

Personbästa: 7,30 (20/2 2021)

Meriter i urval: SM-guld på 60 meter 2021, SM-silver på 100 meter 2020, SM-brons på 100 meter 2019 och 2018, guld på junior-SM på 60 och 100 meter 2018, guld på ungdoms-SM på 60 och 100 meter 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.