• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Ståhl. Foto: Bildbyrån

Daniel Ståhl kan vinna en egen ö i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Om Daniel Ståhl kastar längre än 70,98 meter i Paavo Nurmi Games i Åbo ikväll vinner han en ö i skärgården utanför Åbo i Finland.

– Det skulle vara fantastiskt att kunna hoppa i havet rakt från bastun, säger Ståhl i ett pressmeddelande.

Redan ifjol kunde de manliga spjutkastarna vinna en ö om vinnaren kastade längre än det finländska rekordet på 93,09 meter, men då Daniel Ståhl anmälde sig till tävlingen i år bestämde man sig för att implementera priset även på herrarnas diskus.

Ståhls mamma Taina är från Åbo och hans mormor bor kvar i den finländska staden. Därför valde man att ge honom möjligheten att vinna en ospecificerad ö i den åboländska skärgården.

Den svenska stjärnan pratar flytande finska och nu tävlar han för första gången i sin mammas hemstad.

– Det kräver inte något speciellt långt kast. En ö skulle vara fantastisk att vinna, säger Ståhl.

Orsaken till att gränsen går vid just 70,98 meter är att det är det längsta någon har kastat en diskus på finländsk mark.

Ståhl vet vad han skulle göra med ön ifall han slår till med ett jättekast.

– Jag gillar också att fiska. Stugan ska sedan vara så stor att man kan vistas där på vintrarna och att familj och vänner kan hälsa på. Det skulle vara fantastiskt att kunna hoppa i havet rakt från bastun. Det har jag inte upplevt i Finland ännu.

Ståhls personliga rekord är 71,29 meter och i år har han som bäst kastat 70,56.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.