Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Daniel Ståhls jättekast på Sollentunavallen. Foto: SVT

Daniel Ståhl över 70 meter i Sollentuna: ”Smack säger det bara!”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen trivs på Sollentunavallen som Daniel Ståhl. I sitt femte kast slog han till med 70,93 vilket är näst längst i världen i år. Efteråt firade han med några dansrörelser och en kullerbytta.

– Smack säger det bara när han släpper diskusen! utbrister SVT:s expert Alhaji Jeng.

För första gången den här säsongen är Daniel Ståhl över 70 meter.

Segerkastet på Sollentuna GP mätte 70,93, bara sju centimeter från Mykolas Aleknas världsårsbästa på 71 meter. Ett rejält formbesked från Ståhl som strålade ikapp med kvällssolen efteråt.

– Det var ett bra kast, jag hade stora armar och gick lite djupare inåt. De tidigare kasten var lite hoppigare. Jag känner mig på g. 70 meter är alltid underbart att göra. Det är en drömgräns och inte lätt att göra varje gång, så när man väl gör det är det en underbar feeling, säger han i SVT:s sändning.

Fem kastare över 70 meter i år

Konkurrensen i diskus på herrsidan har hårdnat de senaste åren med nya talanger som Kristjan Ceh och Mykolas Alekna. Något som den nyblivne världstvåan Ståhl bara ser som motiverande.

– Det är otroligt bra för diskusbranschen. För sex-sju år sedan var det två grabbar över 68 meter. Nu är liksom (världs)femman i år över 70 meter.

För Simon Pettersson blev kvällen inte lika lyckad. Hans längsta kast mätte 59,78, långt under högstanivån.

Revansch för Almgren – nytt personbästa

På Diamond League förra helgen var Andreas Almgren på väg mot nytt svenskt rekord på 5 000 meter, men föll i kurvan innan upploppet.  

Kvällens 1 500 meter på Sollentuna GP blev lite plåster på såren, då Almgren sprang i mål som segrare på tiden 3.36,52. Nytt personbästa och tredje snabbaste svensk genom tiderna på distansen (Kalle Berglund har rekordet på 3.33,70). 

Även andraplacerade Emil Danielsson sprang på nytt personbästa (3.36,88).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jämnt i världstoppen

Fem manliga diskuskastare är redan över 70 meter säsongen 2023:

1. Mykolas Alekna 71,00

2. Daniel Ståhl 70,93

3. Kristjan Ceh 70,89

4. Lukas Weisshaidinger 70,68

5. Alex Rose 70,39

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.