Daniel Ståhl till final trots missad kvalgräns: ”Känner mig på G”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl fick vänta på att det skulle bli OS-final i diskus där han har ett guld att försvara från Tokyo.

– Jag känner mig på G och tror att det kommer att räcka till final, sade Ståhl till SVT Sport innan det var klart.

Det hade han helt rätt i. Ståhl blev åtta totalt och bara två kastare i grupp B hade bättre resultat än svensken.

Kvalgränsen var satt till 66,00 meter och Ståhl fick trots allt en skön start med att kasta 65,16 vilket blev hans längsta kast. Det sjönk till 63,36 i andra där han kastade långt till höger i kastsektorn. I det tredje kastet hade Ståhl 63,98.

OS i Paris 2024

Helhetsintrycket var svagt från Ståhl som dock inte visade några tecken på oro.

– Jag känner mig lugn. Det var häftigt att vara inne på arenan, som en rockkonsert med 80 000 åskådare. Jag har mer att ge i en final, säger Ståhl som tror att 69 meter räcker för ett brons och att han har det i sig.

Alekna bäst av alla

Ståhl var sexa i grupp A och fick vänta in grupp B. I den gruppen kastade Europamästaren Kristjan Ceh bara 64,80 och är ett stort frågetecken till finalen som han trots allt gick till.

– Det kändes bra även om jag inte ville att det skulle se ut så här i kvalet, säger Ceh.

Världsrekordhållaren från tidigare i år, Mykolas Alekna, hade en besvärlig start i grupp A. Diskusen vobblade lågt och landade strax efter 50 meter och litauern klev över efter sitt första kast.

I det andra ordnade det upp sig och Alekna kastade 67,47, pustade ut lite, och blev klar för final efter att ha kastat längst av alla i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet