Ståhl utklassad i Diamond League-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl fick en obehaglig överraskning när det var dags för Diamond League-tävlingen i Birmingham. Inte nog med att han blev besegrad, något som sällan händer, utan att den unge utmanaren Kristjan Ceh satte nationsrekord för Slovenien med att kasta 71,27.

– Det var helt oväntat. Det kändes inte alls bra på uppvärmningen där jag drog ut alla mina kast till vänster men bitarna föll på plats när tävlingen kom igång, säger Ceh.

Ståhl fick inte till det och skakade på huvudet under tävlingen där kasten hamnade runt 65 meter hela tiden.

– Den var inte alls bra och det är ett för dåligt resultat. Solen går upp i morgon och livet går vidare, säger Ståhl, som tycker att det kändes bra på uppvärmningen, till SVT Sport.

Kan du göra analysen om vad det beror på?

– Det är en bra fråga som jag ska ta med min coach senare.

Hur ser du på resultatet?

– Solen går upp i morgon och livet går vidare. Jag ska tävla på Island nästa vecka och det är bara att köra vidare.

23-årige Ceh besegrade även Ståhl i Europacupen i mars och i Birmingham var det dags igen med världsresultatet 71,27 vilket kan jämföras med 29-årige Ståhls personrekord på 71,86. Ståhl kastade bara 65,97 i dag.

– Det är fantastiskt bra och 71 meter av Kristjan är kanonbra, säger Ståhl medan slovenen vandrar förbi bakom ryggen.

Ceh tia genom tiderna

Ceh gick in som tionde kastare genom tiderna med sitt resultat i Birmingham, vilket är Diamond League-rekord. Han lyfte händerna i en segergest och log stort efter sitt enorma kast.

– Kristian Ceh har haft en stigande utveckling de senaste fyra åren. Det här blir helt klart en nagelbitare för Daniel Ståhl som nästan varit omöjlig att slå och kanske kan det här bli en form av tändvätska. säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Innan Ståhl förlorade mot Ceh i mars kom senaste förlusten innan dess i maj förra året.

– Det här känns som ändå som ett litet nytt läge. Det händer att han förlorar en tävling då och då men nu får han inte riktigt till det och är fyra meter efter och det var väldigt länge sedan men såg, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Ståhl, som slutade trea, fick även stryk av litauern Andrius Gudzius som kastade 66,40.

OS-silvermedaljören Simon Pettersson hade en misslyckad tävling och enda uppmätta resultatet var måttliga 56,82.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.