Det är tio år sedan en 16-årig Abeba Aregawi lämnar sin hemby Adigrat i norra Etiopien. Bakom sig lämnar hon ett liv där det ofta är svårt att få mat bordet. Hon har slagit igenom i en skoltävling och i huvudstaden Addis Abeba ska hon fostras att bli en världslöpare – och slippa misären.
Två år senare har hon lärt känna landsmannen Henok Weldegebriel, som är etiopisk friidrottstränare men sedan barnsben lever i Sverige. De gifter sig i juli och planerar både privatliv och löparkarriär tillsammans. Hennes talang är inte känd i de stora kretsarna. Hon är framgångsrik på etiopiska och afrikanska juniortävlingar – men drabbades sedan av skador. De stora resultaten uteblir.
Söker sig till Sverige
Drygt ett år senare får hon uppehållstillstånd i Sverige, ett land hon förstås aldrig besökt. 2010 ligger allt fokus på OS i London. Efter alla skador ska talangen betala sig, är det tänkt. För att få bättre förutsättningar, tycker paret, byter de klubb från Spårvägen till Hammarby. Den nya klubben tar emot dem med öppna armar. Även Svenska friidrottsförbundet är förstås öppet positiva, när de första kontakterna tas under 2012.
Mötet på hotellet i Skanstull är en viktig milstolpe i hennes internationella karriär. Abeba är avspänd, klädd i jeans och träningsjacka, och har med sig Hammarbys ordförande Ingvar Åström. De träffar Anders Albertsson, som nyligen tillträtt som generalsekretare i Svenska friidrottsförbundet.
– Jag har ett brev, säger Abeba och räcker över ett privat brev där hon ber att få tävla för Sverige. Albertsson tar emot brevet och lovar att göra vad han kan. Förbundet vill stötta den stora talangen.
– Men vi kan inte göra mer än skriva ett intyg, säger han.
Och det gjorde förbundet. Och de arbetade med att förändra stadgarna för utländska medborgares deltagande i SM. Hennes namn fanns uppe på en rad förbundsmöten som ett ärende där styrelsen ville hålla sig informerad. Sent i juni, mycket nära OS-festen i London, får Abeba Aregawi det efterlängtade svenska medborgarskapet. Aregawi kan tävla för Sverige. Hon ska nu snabbt bli Sveriges hetaste internationella friidrottsstjärna, men gör en sista tävling för Etiopien. I sitt avsked för hemlandet blir hon femma i OS-finalen på 1500 meter. Hon har övertalats i sitt hemland att tävla i grönt i London.
Sedan inleds ett lätt omskakande förhållande med Sverige; de svenska fansen, media och till viss del även friidrottsförbundet. Och hon tillåts av IAAF att tävla i blågult trots att hon egentligen ska genomgå en karens på tre år efter sitt etiopiska deltagande i London.
Vinner fyra medaljer
Som svensk vinner Aregawi fyra medaljer i stora mästerskap, och triumferar överlägset i Diamond League 2013 då hon tjänar närmare två miljoner kronor på sitt fantastiska löpsteg. Genombrottet hos den svenska publiken sker i Scandinavium i Göteborg, under inomhus-EM. Men medaljen överskuggas av att Johan Olsson samma dag vunnit VM-guld på femmilen i Val di Fiemme.
Sommaren 2013 blir Aregawi världsmästare på 1500 meter i Moskva. Hon firar i den svenska flaggan, enligt traditionen. Men efterspelet handlar om att hon inte, på grund av sin religion, stöttar Emma Green som öppet kritiserat ryska antigay-lagar. Aregawi är inte beredd och får negativ press. Förbundet håller möten och kan i självrannsakan ta på sig skulden – eftersom de inte förberedde henne. Plötsligt ska hon prata världspolitik.
– Det kändes som ingen firade mitt guld, säger hon senare i en intervju med Dagens Nyheter. Hennes brist i det svenska språket påverkar hennes popularitet negativt. Hon är ”jätteglad” eller förstår inte frågorna. Intervjuerna på svenska är mycket få. Förhållandet ska bli allt mer spänt med den svenska omvärlden. Det hjälper inte att hon firar ett svenskt EM-guld utomhus i Zürich, 2014. Aregawi har svårt att bli folkkär trots de enorma framgångarna. Tiden som följer handlar om skador och mycket spenderad tid i sitt hus i Addis Abeba.
Uppgifter om skenäktenskap
När medborgarskapet är klart skiljer sig Aregawi från Henok Weldegebriel. Det talas om skenäktenskap, men förnekas. Alldeles nyligen blev det genom tidningen Expressen även känt att Aregawi inte ens bott i Sverige, något som var ett krav för medborgarskapet och karriären i det svenska laget.
Friidrottsförbundet har inte satsat några pengar på Abeba Aregawis svenska löparkarriär – men har ändå på ett märkligt sätt köpt problem. Negativa rubriker.
Måndagen den 29 februari 2016 slår nyheten ner som en bomb. Abeba Aregawi har testat positivt för en förbjuden substans. Hjärtmedicinen meldonium som blivit dopningsklassat av Wada vid årsskiftet men funnit med på bevakningslistan sedan 1 januari 2015.
Aregawi kastas ut ur den svenska OS-truppen och riskerar en åtta år lång avstängning av Svenska Friidrottsförbundet. SVT Sports krönikör Jonas Karlsson kallar nyheten ”det tyngsta dopningsfallet i svensk friidrott någonsin”.
Men den 30 juni offentliggör Wada nya riktlinjer angående tillåtna nivåer av meldonium. Nivåer som 26-åringens test var klart under.
Två veckor senare, den 14 juli, kommer beskedet att den svenska Dopningskommissionen har lagt ned fallet. Aregawi är fri att tävla igen och säger till SVT Sport att hon vill tävla för Sverige i OS. Under söndagen meddelade så det Svenska Friidrottsförbundet sitt beslut: att inte nominera Abeba Aregawi till OS i Rio.