Arne Ljungqvist. Foto: TT Nyhetsbild

”Dopningjägaren” Arne Ljungqvist: ”Ungefär åtta procent är dopade”

Uppdaterad
Publicerad

”Dopningjägaren” Arne Ljungqvist, 87, berättar i sitt sommarprat i P1 om dopningsstatusen i dagens idrottsvärld.

– Jag skulle uppskatta att ungefär åtta procent av idrottarna är dopade.

I måndagens avsnitt av Sveriges radio-programmet ”sommar & vinter i P1” är Arne Ljungqvist värd och tar lyssnarna igenom en spännande berättelse om antidopningsarbetets historia.

– Enligt min bedömning var det som värst på 1970- och 80-talen. Nu skulle jag uppskatta att ungefär åtta procent av idrottarna är dopade, säger Ljungqvist och fortsätter:

– Friidrotten är renare nu än vad den någonsin har varit tidigare. Intressant är att alla rekord i kastgrenar, hos både män och kvinnor, är över en kvarts sekel gamla.

”Svenska friidrottslandslaget ville ha bort mig”

87-åringen har tidigare berättat för SVT om sin kamp och det enorma motståndet han mött, vilket sammanställts i en dokumentärserie.

I sommarpratet talar han stolt om sin resa.

– När jag startade antidopningskampanjen på 1970-talet var okunskapen och oförståelsen ganska total. Både bland idrottsmän, idrottsledare och en oupplyst allmänhet, säger han och fortsätter:

– Det svenska friidrottslandslaget ville till och med ha bort mig. Nu, 45 år senare, är bilden dramatiskt förändrad. Dopning är det fulaste som finns i idrottarnas och allmänhetens ögon.

Antidopning – en världsangelägenhet

– Den olympiska rörelsen och världens regeringar har gått samman i en internationell övervakningsorganisation, Wada, som förklarat att doping är oacceptabelt. Och vi har fått ett FN-mandat att bekämpa dopingen genom en Unesco-konvention.

Hör hela Dopningjägaren Arne Ljungqvists sommarprat här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.