Faith Kipyegon får behålla sin silvermedalj efter stor dramatik. Foto: MARTIN BERNETTI

Drama på 5 000 meter: Faith Kipyegon blev diskad – men fick tillbaka OS-silvret efter protest

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt på damernas 5 000 meter.
Faith Kipyegon gick i mål som tvåa, men blev diskad.
Men under natten kom beskedet: Den kenyanska överklagan gick igenom – och hon fick tillbaka silvermedaljen.

Faith Kipyegon är regerande världsmästare på 5 000 meter, och hade hoppats ta sitt första OS-guld på distansen, efter två tidigare guld på 1 500 meter.

Så blev det inte. Hon gick i mål som tvåa, efter landsmaninnan Beatrice Chebet – och firade silvermedaljen med den kenyanska flaggan.

OS i Paris 2024

Men en stund senare fick hon ett mardrömsbesked: Hon hade diskats, på grund av en duell med etiopiskan Gudaf Tsegay, vilket gjorde att silvret istället gick till Nederländernas Sifan Hassan – och bronset till Nadia Battocletti, Italien.

– Jag är väldigt glad att Faith fick tillbaka sin medalj. Dessa två (Chebet och Kipyegon) är fenomenala. Faith förtjänar silvermedaljen. För mig betyder det ingenting att få en medalj jag inte förtjänat, sa Sifan Hassan till NRK och gick sedan till häftig attack mot Tsegay som hon tycker är ett riskmoment i loppen.

”Hon missköter sig alltid”

– Det är därför jag alltid ligger en bit bakom. Med mina långa ben ramlar jag om någon drar i mig. Tsegay har också dragit ner mig en gång. Hon missköter sig alltid, dundrade Hassan för nederländska Telegraaf.

Men kenyanerna lämnade in en protest – som gick igenom. Innan protesten gått igenom var Kipyegon otröstlig och det var förstämning i det kenyanska lägret.

Det kenyanska friidrottsförbundet skriver på X att protesten var lyckosam, och Kipyegon fått tillbaka sin silverplats.

”Heja Kenya”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet