Tia Jones och Grant Halloway jublar efter rekordtider

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tia Jones och Grant Holloway satte världsrekord inom en tid av 20 minuter. Foto: Bildbyrån

Dubbla världsrekord på 60 meter häck: ”Visste det skulle bli bra”

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekord i friidrott är sällsynta. I natt inträffade det unika att det blev dubbla världsrekord i samma gren. Både Grant Holloway och Tia Jones satte världsrekord på 60 meter häck.

– Jag visste att det skulle bli bra när jag kom ut ur blocken, säger Holloway som inte förlorat ett lopp på tio år.

Det var vid de amerikanska inomhusmästerskapen i Albuquerque, New Mexico, som Grant Holloway sprang på 7,27 i försöket. Han stod över finalen ett par timmar senare eftersom han redan hade kvalat in till inne-VM i Glasgow 1-3 mars.

Holloway är en dominant som har en av friidrottens längsta sviter. Han har vunnit 60 raka lopp på 60 meter häck under en period av tio år. Hans förra rekord var på 7,29, en tid han sprungit på två gånger tidigare.

– Jag visste att det skulle bli bra när jag kom ut ur blocken. Min viktigaste uppgift var att hitta tajmingen med stegen och få till en bra rytm, säger Holloway till det internationella friidrottsförbundet World Athletics.

7,67 och 7,68 inom två timmar

20 minuter tidigare hade Tia Jones sprungit på 7,67 i sitt försök och tangerat Devynne Charltons rekord från i söndags, ett rekord som innan dess hade innehafts av Susanna Kallur i 16 år och en dag. Falulöparen sprang på 7,68 i Karlsruhe 2008.

I finalen två timmar senare vann Jones på 7,68.

Chris Nielsen vann stavhoppet på mästerskapsrekordet 6,00 före Sam Kendricks som hade 5,95. Nielsen hade ett misslyckat försök på 6,05 och två på 6,10.

Tara Davis-Woodhall vann längdhoppet på världsårsbästat 7,18 och studsade av lycka efteråt. Hoppet kom i den femte omgången. I den sjätte omgången hade hon ett nytt hopp över sju meter, 7,01.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.