Armand Duplantis gästar SVT:s Skavlan. Foto: SVT

Duplantis i Skavlan: ”Mitt första världsrekord är mitt bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske världsrekordhållaren i stavhopp Armand Duplantis gästar veckans Skavlan på SVT.

Där får han frågan om vilket av världsrekorden som är det främsta.

– Inget kan jämföras med mitt första, svarar Duplantis utan att tveka.

Den 8 februari 2020 slog Duplantis fransmannen och tillika kompisens Renaud Lavillenies sex år gamla världsrekord på 6,16 meter, efter ett hopp på 6,17 i Toruń i Polen.

Veckan senare, den 15 februari, slog svenskamerikanen till igen med ett nytt jättehopp. Det nya världsrekordet skrevs till 6,18.

20-åringen har dessutom världsrekordet på 6,15 utomhus efter att ha slagit ikonen Sergej Bubkas rekord i Rom.

Men det är det första världsrekordet från Toruń som Duplantis värderar högst.

– Inget kan jämföras med det första, så känner jag speciellt nu när jag lutar mig tillbaka och inser vad jag har gjort, säger Duplatis i SVT:s Skavlan.

Friidrottsstjärnan blir sedan känslosam när han utvecklar världsrekordet vidare.

– Att ta världsrekord var så overkligt och väldigt svårt att beskriva. Det är så länge sedan jag började. Jag började hoppa när jag var tre år på mammas och pappas bakgård. Då drömde jag om att bli bäst i världen. Så när den dagen väl kom så går det inte att förklara, säger Duplantis.

Inte bara stavhopp – även golf

Duplantis har vid flera tillfällen visat sitt stora intresse för golf. I samband med att Duplantis fick Victoriastipendiet så spelade han och prins Daniel en runda på Öland. Fredrik Skavlan undrar då vem som egentligen var bäst.

Var prinsen bättre än dig?

– Ja det var han. Han var riktigt bra. Nästan för bra. Jag tänkte att han måste spela varje dag, säger Duplantis.

Se intervjun med Armand Duplantis i klippet ovan. Skavlan sänds fredag den 9 oktober klockan 21:00 och går att se på SVT Play från klockan 17.00 samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.