Armand Duplantis luftade 5,75 i stavkvalet – störste konkurrenten rev ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis visade superform i stavkvalet.

”Mondo” luftade 5,75 och är klar för OS-final där han har ett guld att försvara. Silvermedaljören från Tokyo 2021, Chris Nilsen, blev sensationellt utslagen.

– Det kändes bra, var lite trött eftersom jag vaknade upp lite tidigare. Publiken var helt otrolig, mer folk än jag är van vid, och jag kan inte klaga, säger Duplantis som är lite trött efter en lång förmiddag på Stade de France till SVT Sport.

OS är speciellt och det fanns en laddning.

OS i Paris 2024

– Det är den viktigaste tävlingen i en människas liv men jag försökte bara att hoppa och göra som vanligt. Inför första hoppet blev jag lite nervös man är inte mer än människa men efter det släppte det, säger Duplantis.

Två hopp i kvalet

Efter kvalet gjorde hopparna high-fives med varandra.

Duplantis stod över ingångshöjden 5,40 och gick in på 5,60 som han luftade rejält i sitt första försök. Han stod sedan över 5,70 och fick vänta länge innan han luftade 5,75. Det blev bara dessa två hopp i kvalet för svensken.

Under kvalet hade ”Mondo” tät kontakt med föräldrarna och tränarna Greg och Helena Duplantis längst ner på läktaren.

Flera av de Duplantis vassaste konkurrenter hade problem inför ett fullsatt Stade de France.

”Tårar i ögonen”

Chris Nilsen, som tagit medaljer i två raka VM och ett OS-silver i Tokyo, hade en rivning på 5,40 och tre på 5,60 och blev sensationellt utslagen med tårar i ögonen.

Ernest John Obiena, som tagit medalj i de två senaste världsmästerskapen, rev sina två första försök på sin ingångshöjd 5,60 och sparade sitt tredje försök till 5,70 som han tog. Ett stort leende spreds efter att han klarat 5,75.

– Min dröm höll på att krossas när jag bara hade ett hopp kvar och jag höll på att skita på mig, ursäkta språkbruket. Kvalet var mycket mer stressande än jag förutsett, säger Obiena och skrattar av lättnad.

Kvalhöjden var satt till 5,80 men det räckte med 5,70 för att ta sig till final. Finalen avgörs under måndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet