Toni Arndt (till höger) arbetar med tester som kan skapa nya regler för stjärnor som Elioud Kipchoge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör Toni Arndt i spelaren ovan. Foto: TT/SVT

Efter senaste årens skoutveckling inom friidrotten: Nu kan nytt regelverk vara på gång

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av skor inom friidrotten har varit exceptionell det senaste decenniet.

Nu kan ett nytt regelverk vara på gång.

– Det kan vara klart innan nästa OS, säger Toni Arndt, som jobbar med att utveckla tester för att ett nytt regelverk ska kunna bli verklighet.

Sedan 2016 har mängder av rekord slagits i olika löpdistanser, efter en enorm utveckling av hur skorna är uppbyggda.

Från början var det främst skorna för långdistanslöpning som utvecklades, men därefter har utvecklingen gått vidare till kort- och medeldistans – och nu även tagit sig till hoppgrenar som stavhopp.

Tjocklekgsräns

När den nya ”superskorna” kom så var det väldigt kontroversiellt, och kallades av vissa teknisk dopning. Det internationella friidrottsförbundet togs på sängen, men skapade efter ett tag ett nytt regelverk.

Regelverket innefattar bland annat en gräns för hur tjocka skorna ska vara, och hur många kolfiberplattor det får vara.

”Luckor i regelverket”

Men Toni Arndt, som på Gymnastik- och Idrottshögskolan är forskare i biomekanik, och för det internationella friidrottsförbunets räkning testar nya skor innan de godkänns för användning, berättar att ett nytt regelverk nu kan vara på gång.

– Tekonologin har utvecklats men reglerna är desamma, och företagen hittar fler och fler luckor i regelverket för att kunna utveckla nya saker som är väldigt, väldigt nära att inte kunna bli godkända men ändå är inom reglerna, förklarar han för SVT Sport, och fortsätter:

– Så därför har man tagit upp en diskussion om att vi kanske ska kunna titta på energiåterföring, som kan komma in i reglerna framöver.

Test ska skapas

Tanken är att då istället för att ha regler kring hur skorna ska se ut, istället främst titta på vilken energiåtervinning som skorna ger och sätta en gräns för hur mycket energiåtervinning som skorna ska tillåtas ge.

Men ett sådant regelverk är ett par år bort. Först ska tester skapas och godkännas, och sedan lär det dröja ett tag innan ett regelverk är skapat och implementerat.

– Om vi jobbar på med det nu så kan det vara klart innan nästa OS, gissar Arndt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.