Sarah Lahti är uttagen i den svenska trupp som ska delta vid terräng-EM i Bryssel om en månad. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Efter terrordådet i Bryssel – svenska terränglöpare ska tävla i staden om en månad

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska landslagssupportrar dödades i ett terrordåd i Bryssel i samband med EM-kvalet i fotboll 16 oktober. Om en månad ska terräng-EM med svenska löpare avgöras i en park i staden.

– Det noterade vi dagen efter det eländiga som hände fotbollssupportrarna och lite extra kände vi eftersom det var just Bryssel som vi skulle till. Vi har det med i förberedelserna, absolut, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

Nu går banan i en park som bjuder på större utmaningar säkerhetsmässigt än om det skulle vara inne på ett stadion. Hur tänker ni kring det?

– Nu är jag inte inne på detaljnivå men vi har informerat det europeiska friidrottsförbundet. Vi var i samma läge vid inomhus-EM i Istanbul, Turkiet, i mars efter koranbränningarna i Stockholm. Nu är det lite grand samma sak.

Inga landslagskläder utanför arenan

Det finns ett principbeslut som gäller året ut att inte bära landslagskläder på väg till tävlingsområdet utan att det gula linnet plockas på först till tävlingen.

Kommer någon säkerhetsperson att följa med?

– Ej beslutat men kontakt tagen. Vi hade en extern kille med oss både till inne-EM i Istanbul och en person med till junior-EM i Jerusalem i augusti. Men till Bryssel har vi inte fattat beslut ännu.

Jakob Ingebrigtsen är den stora stjärnan i tävlingen den 10 december som kommer att avgöras i Park van Laken i norra delen av staden alldeles i närheten av Kung Baudouin-stadion där Sveriges EM-kval mot Belgien spelades. Sveriges trupp leds av Sarah Lahti och Emil Danielsson.

KLIPP: Janne Andersson om säkerhetsläget inför första landskampen efter terrordådet i Bryssel

Janne Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.