SVT Sport har i flera omgångar de senaste veckorna rapporterat om stormen kring Johan Storåkers.
Det tog fart när det avslöjades att han, under sin tid som ordförande för Stockholms Friidrott, fått ut över 600 000 kronor – trots att uppdraget i grunden var ideellt, och att den övriga styrelsen inte var informerad om hans arvode.
OS-guldmedaljör kritisk
SVT Sports avslöjande rörde upp känslorna i Friidrottssverige, och så sent som i måndags blev det hätskt när Svenska Friidrottsförbundet hade ett digitalt möte där de som är nominerade till styrelsen inför lördagens årsmöte fick svara på årsmötes-delegaternas frågor.
Nu träder ytterligare tunga friidrottsprofiler fram och kräver Storåkers avgång. En av dem är den förre höjdhopparen Stefan Holm, som under sin aktiva karriär bland annat tog OS-guld i Aten 2004, och fyra VM-guld inomhus.
– Av det jag har läst känns det som att det är dags för en ny ordförande, säger han till SVT Sport.
Du tycker det?
– Ja. Jag vet inte vem som ska ta över, för jag har inget bra namn. Men det känns nånstans som att förtroendet är förbrukat.
– Det ska vara ett förtroendeuppdrag, och får man pengar för det blir det konstigt, liksom. Och jag tycker inte att han har kunnat klargöra vad han fått betalat för. Jag tycker inte att man får något riktigt bra svar på vad som egentligen har hänt, och varför, säger Holm.
”Respekt för allas åsikter”
Johan Storåkers angående Stefan Holms kritik:
– Jag har respekt för allas åsikter. Men det är även många aktiva, både nuvarande och före detta, som hört av sig till mig och sagt att jag absolut inte bör avgå, utan fortsätta mitt hårda arbete. Så det finns ju olika åsikter i en folkrörelse, och det får jag respektera.
Fått mail från landslagsledare
En annan friidrottsprofil som vill se Storåkers kliva av är Lorenzo Nesi, som är landslagsledare för landsväg- och terränglöpning.
Nesi skickade tidigare i veckan ett mejl till bland annat Storåkers och förbundets generalsekreterare Stefan Olsson, där han skriver att han anser att Storåkers borde kliva av sitt uppdrag.
”Johan, om du har något samvetet över huvud taget tar du ditt ansvar och avböjer omval som ordförande i Svensk Friidrott”, skriver han.
”Förbrukat allt”
I mejlet konstaterar Nesi att Storåkers i Stockholms Friidrottsförbunds årsberättelser och verksamhetsplaner gång på gång skrivit om hur ansträngd ekonomi, trots att han alltså upprepade gånger genom konfidentiella fakturor fått stora summor utbetalade till sig, fakturor som var stämplade som konfidentiella – trots att det i flera årsberättelser till och med vilka som arbetat på timmar i caféet, och arvoderade tävlingsfunktionärer.
”Hur värdesätter du motsvarande arbete som görs ideellt i Friidrottens Sverige? Förtroende vinner man genom sina handlingar, inte med tomma löften. Därför har du förbrukat allt”, skriver Nesi.
”En fet käftsmäll”
Nesi berättar för SVT Sport att han inte fått något svar av Storåkers, och att han – för svensk friidrotts bästa – verkligen hoppas att Storåkers avgår.
– Det är en fet käftsmäll mot alla ideellt arbetande, att de leds av någon som själv tagit betalt för sitt ideella arbete. Vilket arbete har han utfört ideellt, som ordförande utan arvode, frågar han sig.
”Jobbade väldigt hårt”
Till SVT Sport säger Johan Storåkers att han värderar ideellt arbete oerhört högt, och försäkrar att han själv ägnade mycket tid åt det.
– Jag jobbade väldigt hårt med distriktet, dygnet runt. Jag har sagt att det borde ha varit större öppenhet och transparens. Något mer har jag inte att tillägga, säger han.
Men även om du jobbade hårt, var gick gränsen mellan ideellt och arvoderat arbete?
– Det var ju en bedömning som verksamhetschefen gjorde. Det var han som gjorde bedömningen kring vad som var operativt och vad som var inom ordföranderollen. Jag la oerhört många timmar på ordföranderollen också. Jag slet mer för Stockholms Friidrottsförbund än jag gjort i någon annan idrottsorganisation.
”Oerhört stort arbete”
Den dåvarande verksamhetschefen, Björn Sveen, anser att det arbete som Storåkers lade ner var betydligt större än det man kan begära av en förtroendevald styrelseordförande.
– Han la ner ett oerhört stort arbete, och inte bara det man kan förvänta sig av en förtroendevald. Han engagerade sig brett i alla delar, säger han.
”För organisationens bästa”
Enligt Sveen var arvoderingen av Storåkers att föredra, istället för att anställa fler personer.
– Vi utnyttjade Johan så här för organisationens bästa, för att göra ett så bra jobb som möjligt till en låg kostnad, säger han.
– Johan jobbade periodvis halvtid och mer för distriktsverksamheten. Jag har inte mött någon annan förtroendevald som har varit i närheten av hans engagemang.