Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kajsa Bergqvist berätta att Maja Åskag missar final. Foto: Bildbyrån

Svenska protesten mot förbjudna skorna avslogs – ingen finalplats för Maja Åskag

Uppdaterad
Publicerad

Tre trestegshoppare använde skor som finns med på en lista över förbjuden utrustning i EM-kvalet. Sverige lämnade in en protest – som nu har avslagits.

– Tyvärr negativt besked, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist till SVT Sport.

Det var den finländska tidningen Ilta-Sanomat som uppmärksammade att Ana Peleteiro, Dariya Derkach och Neja Filipic tävlade i skor som finns med på World Athletics (WA) lista över förbjuden utrustning i kvalet i tresteg. Däremot ska WA tydligen ha gett klartecken till skorna.

– Så här får det inte gå till. Det är väldigt orättvist, säger Tuomas Sallinen, som tränar de finländska trestegshopparna, till tidningen.

Friidrotts-EM

Maja Åskag slutade på 15:e plats i kvalet och missade final dit de tolv bästa går. Därför valde det svenska förbundet att agera och lämna in en protest.

– Det är funktionärerna i call room som inte gjort sitt jobb, där har det blivit en miss. Vi har bett att de ska ta med de tre hopparna utanför finalen i fair play så att det blir 15 hoppare i finalen i stället för 12. Det är vår take på det, sa förbundskapten Kajsa Bergqvist tidigare under fredagskvällen.

Senare kom beskedet att protesten avslås. Det betyder att det inte blir någon final för Maja Åskag.

– Väldigt rörigt, ingen hade riktigt koll på vad som hände, säger Bergqvist.

I klippet högst upp förklarar Bergqvist varför protesten avslogs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Åskag missar trestegsfinalen efter övertramp Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet