Maratonlöparen David Nilsson (till vänster) och landslagsledaren Lorenzo Nesi (till höger). Foto: Bildbyrån

Landslagsledaren om friidrottens pausade OS-kval: ”Förhastat beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottstävlingar från nu fram till 1 december 2020 räknas inte för att kvalificera sig för OS.

Ett beslut som väcker kritik och som ställer till det för svenska maratonlöpare.

– Det är absurt att någon kan kvala in till OS 2021 på en tid från januari 2019, att den skulle vara mer värd än en tid från till exempel september 2020, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för Sveriges maraton- och terränglöpare, till SVT Sport.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics uppger i sitt pressmeddelande att beslutet tagits i samråd med de aktivas råd men det har Lorenzo Nesi svårt att tro på.

– Jag har väldigt svårt att tro på att någon friidrottare tror att detta är ett klokt beslut, säger Nesi till SVT Sport.

Corona och idrott

Strikta karantäner i länder som Frankrike, Spanien och Italien gör det svårt för många att bedriva sin träning. Internationella förbundet menar därför att det blir rättvisare att pausa OS-kvalet. Lorenzo Nesi förstår rättviseaspekten men har svårt att köpa att resultat som görs i tävlingar fram till den 1 december 2020 inte ska räknas i OS-kval men däremot resultat i tävlingar från förra året.

– Alla stora maratonlopp som preliminärt ska hållas i höst, både de ordinarie och de som har förflyttats dit, inget av dem spelar nu ingen som helst roll för OS medan om du sprang fort i Dubai januari 2019 så har du kvalat in till OS. Det är för mig fullständigt obegripligt, säger Lorenzo Nesi.

”Förhastat beslut”

– Det är ett förhastat beslut, man skulle ha väntat med beslutet, just nu fattar man det ena beslutet efter det andra trots att vi inte vet hur länge detta kommer pågå. Det kanske inte räcker med sista november, eller också kanske vi kommer få tävla på ett EM i slutet av augusti. Det vet vi ju inte.

Kvalgränserna som Sveriges Olympiska kommité, SOK, har satt för maratonlöpare är hårdare än de internationella. 2.29,30 är den internationella tidskvalgränsen för kvinnor – 2.28,00 är den svenska. 2.11,30 är den internationella tidskvalgränsen för herrar – 2.11,00 är den svenska.

Både Mustafa Mohamed och David Nilsson har varit nere på tider kring ca 2.10,00. Men det räcker inte. Enligt SOK måste löparen också placerat sig bland de åtta bästa i det loppet kvalgränsen klarades. Varken Mohamed eller Nilsson lyckades med det.

Nesi: Avstå loppen i höst

Nu tycker han att svenska maratonlöparna ska avstå loppen i höst – för att spara krafter.

– Maratonlöparna har inte så många chanser. Om de uppskjutna loppen inte skulle bli av i höst så minskar kvalificeringstillfällena avsevärt. Och det första OS-kvalloppet i Valencia i början av december kommer det bli ett oerhört tryck på, vilket inte gör det lättare för de svenska löparna att placera sig topp-8.

Nesi har inte pratat med aktiva än om att avstå lopp och påtalar att det är de aktiva själva som väljer vilka tävlingar de ska löpa. Han tror dock att, om loppen blir av i höst, så kommer det nog att kännas märkligt att försöka prestera i dem.

– Vad är det för poäng för till exempel David Nilsson eller Mustafa Mohamed att sätta nytt svenskt rekord på något lopp i höst om det ändå inte räknas som OS-kvalificerande? Det blir en otrolig nedvärdering av några av världens största maratonlopp i London, Chicago, Berlin, New York.

ARKIV: David Nilsson slog legendariskt svenskt maratonrekord (21 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet