Shelly-Ann Fraser-Pryce. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fraser-Pryce tog revansch efter OS – ny supertid

Uppdaterad
Publicerad

På OS var det jamaicanskan Elaine Thompson-Herah som vann damernas 100 meter före sin landsmaninna Shelly-Ann Fraser-Pryce. På gårdagens Diamond League-gala i Lausanne var det tvärtom. Segertiden var den tredje bästa genom tiderna.

– Jag har ännu inte sprungit mitt bästa lopp, säger Fraser-Pryce.

Det har aldrig tidigare funnits en duell på så hög nivå på damernas 100 meter som den som pågår mellan jamaicanskorna Elaine Thompson-Herah och Shelly-Ann Fraser-Pryce.

På årets viktigaste tävling, OS i Tokyo, var det den 29-åriga Thompson-Herah som var bäst och då sprang hon på 10,61. Då var det den näst snabbaste tiden i historien, men det förbättrade hon på Diamond League-galan i Eugene i lördags då hon sprang på 10,54.

Även den gången blev Fraser-Pryce tvåa, men då de igår möttes i Lausanne var hon bäst. 34-åringen vann på tiden 10,60 – trea genom tiderna.

– Det kommer mer från mig den här säsongen. Mitt mål är helt klart att springa under 10,60, säger Fraser-Pryce.

Thompson-Herah var bara fyra hundradelar efter, men hon känner sig sliten efter en lång säsong.

– Min kropp är trött, speciellt efter att jag har satt fyra personbästa på en månad. Det är otroligt.

Årets jättetider innebär att de sju bästa tiderna i historien har gjorts antingen 1988 av världsrekordinnehavaren Florence Griffith Joyner eller 2021 av den jamaicanska duon.

Världsrekordet, som ligger på 10,49, satte Griffith Joyner inför OS i Seoul 1988.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.